Postao atrakcija
29

Šetlandski poni Patrick voli pivo i rado odlazi u lokalni pub

DP
Foto: screenshot/Independent.co.uk
Foto: screenshot/Independent.co.uk
Šetlandski poni je rođen 17. marta na Dan svetog Patricka, ime je dobio po zaštitniku Irske, a datum njegovog rođenja slavi se širom svijeta i povezan je s navikama malog kopitara.

Svakog dana u društvu vlasnika Kirka Petrakisa (42) poni odlazi u pub Drum Inn i uživa u okusu Guinnessa. Dok mirno stoji pored stola za kojim sjedi njegov vlasnik, Patrick pije pivo i jede omiljenu grickalicu - mrkvu.

Patrick je jedan od najdražih gostiju bara u engleskom selu Cocington. Uskoro će ovdje biti priređena zabava povodom njegovog drugog rođendana.

"Svakog dana dolazi u bar i to je postala njegova rutina. Voli ukus Guinnessa, a mrkva je njegova omiljena poslastica. Često naručujemo Guinness jer je rođen na Dan svetog Patricka. Pivo ima određene hranjive sastojke, ali je Patricku dopušteno samo nekoliko gutljaja - nema pretjerivanja", navodi Petrakis koji se brine o Patricku od dana kada je imao tri mjeseca. Prvog dana njihovog prijateljstva poveo je Patricka u šetnju selom, a potom su zajedno otišli u pub.

"Odlazak u pub dio je obuke kako bi se Patrick privikao na zvukove koji ga mogu uznemiriti. Ambijent u pubu savršeno je mjesto za trening, ali Patrick uživa u pažnji gostiju i osoblja. Pristojan je, a pojedini gosti nađu se u čudu kada ugledaju konja pored stola. Patrickove fotografije popularne su na društvenim mrežama", kaže Petrakis i dodaje da je prvi odlazak bio ugodno iskustvo.

"Došli smo u dogovoru s bivšim menadžerom Drum Inna i sve smo detaljno planirali. Pub je prijateljski nastrojen prema psima pa je menadžer bio sretan što je imao priliku ugostiti ponija. Gosti su se slikali s njim, a djeca su bila oduševljena", objašnjava vlasnik.

O Patricku se brine i Kirkova supruga Hannah. Zajedno imaju troje djece i svi vole Patricka.

"U pub obično odlazi danju, ali jednom smo ga odveli na večernju proslavu rođendana moje žene. Usprkos veseloj atmosferi, bio je dobar kao zlato i jako opušten. Mlađi momci nisu vjerovali da provode veče u društvu ponija", navodi Petrakis.

Petrakis nailazi na različite reakcije okoline kada životinji daje pivo. Mnogi su zabrinuti da piće neće odgovarati Patricku, ali konj nikada nije izgubio kontrolu.

"Ponaša se mirnije od mnogih pasa. Nije bilo potrebe zbog ponašanja napustiti bar, a njegova je prisutnost umirujuća", objašnjava Petrakis.

Petrakis kaže da će nastaviti dovoditi Patricka u pub još godinu dana, a potom planira nabaviti minijaturni automobil za vožnju djece. Patrick bi se mogao koristiti za terapiju tokom obilaska bolnica i škola, piše Fox news.

Prije velikih planova očekuje ga velika rođendanska zabava.