Vodite ih u šetnju
30

Šest znakova koji ukazuju da je vašem psu potrebno više aktivnosti

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Psi vrijede za razigrane ljubimce i zbog toga im je svakodnevna fizička aktivnost neophodna. Nedostatak aktivnost kod psa može uzrokovati različite probleme od promjene u ponašanju do zdravstvenih problema.
Ako niste sigurni da vaš ljubimac ima dovoljno dnevnih aktivnosti, provjerite ove znakove.

Debljanje

Kako biste održali svog psa zdravim, važno je da pazite na unos i potrošnju kalorija koje svakodnevno unose. Više pojedenih kalorija nego što ih se potroši uzrokuje debljanje, dok suprotno dovodi do gubitka težine.

Ako je vaš pas u posljednje vrijeme dobio na kilaži, to može biti znak da mu je potrebno više aktivnosti. Baš kao i kod ljudi, većina pasa najbolje mršavi kroz pristup koji uključuje kombinaciju ishrane i fizičke aktivnosti.

Uništavanje namještaja

Problemi u ponašanju, a posebno destruktivno ponašanje, obično su posljedica nedovoljne aktivnosti. Mnogi psi, naročito pasmine s visokom energijom, postaju dosadni i frustrirani ako nemaju dovoljno vježbe na otvorenom i mentalne stimulacije.

Ako vaš pas počinje žvakati stvari po kući, grebati ili kopati po vratima, ili napadati kuhinju ili kantu za smeće, važno je da uključite više šetnji te drugih aktivnosti na otvorenom.

Povučeno ponašanje

Neki psi će postati vrlo povučeni i depresivni kada im nedostaje mentalna i fizička stimulacija. Ovi psi nerado se druže sa vama i možda će morati imati više aktivnosti kako bi se promijenili. Međutim, to također može biti znak bolesti, stoga se obratite svom veterinaru ako to vidite kao simptom.

Hiperaktivnost

Psi koji su hiperaktivni i oni koji pokazuju loše manire često imaju nedostatak aktivnosti. To se obično vidi kod mladih pasa i pasa energičnih pasmina. Osobina ovih pasa je da imaju toliko volje i energije. Ako se njihova energija ne koristi na produktivan način, koristit će se za uništavanje stvari.

Pretjerano lajanje ili cviljenje

Psi koji su nemirni i puno laju ili cvile, žele vam pokazati da im nedostaje više aktivnosti. Dakle, komuniciraju na najbolji način koji znaju, a to su svakako lajanje ili cviljenje. Redovita igra na otvorenom često su lijek za ovaj problem ponašanja.

Ukočenost

Baš kao i kod ljudi, sjedilački način života naročito kod starijih pasa dovodi do gubitka mišića te ukočenih i bolnih zglobova. Svakodnevna aktivnost pomaže u održavanju mišićnog tonusa te održava tetive i ligamente opuštenim i spremnim za kretanje. Ako vaš pas ima problema sa stepenicama ili skakanjem, razgovarajte s veterinarom da vidite radi li se o zdravstvenom problemu kao što je artritis.