Imajte na umu
313

Šest čestih grešaka ljudi koji odluče udomiti psa

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ljubimci, kao i djeca, zahtijevaju pozornost. Pažnja je izrazito važna za njihovo fizičko i psihičko zdravlje, ali vlasnici često čine pogreške koje mogu dovesti do brojnih problema u ponašanju.

Preporučujemo da izbjegavajte sljedeće radnje ukoliko želite imati sretnog ljubimca.

Brzinska kupnja

Ljubimac vas može učiniti vrlo sretnima, ali s vremenom može postati i velika obaveza kada nestane početna euforija. Ako ne znate kako se nositi s takvom odgovornošću, budite sigurni da će to vaša životinja osjetiti. Zato dobro razmislite prije nego što nabavite bilo kakvog ljubimca.

Udarci

Zaboravite na udarce, čak i kada uhvatite vašeg ljubimca na djelu. Takva vrsta kažnjavanja nema smisla jer jednak će učinak imati i povik "ne" ili "zločesti/a dečko/cura". Bitno je da koristite jedan te isti povik kako bi ga vaš ljubimac zapamtio i povezao što to znači. Tako ćete mu prenijeti svoje nezadovoljstvo.

Nepoštovanje pravila

Pravila ponašanja moraju postojati. Zamislite primjer u kojem vaš partner dopušta ljubimcu da dolazi u vaš krevet, a vi ga tjerate s njega. Kao rezultat toga vaš ljubimac će biti vrlo zbunjen i neće znati kako se ponašati. Sjednite s partnerom ili cijelom obitelji te zajednički raspravite o pravilima.

Nedostatak kretanja

Nedostatak kretanja za vašeg ljubimca može imati negativne posljedice pa može postati nemiran, destruktivan, hiperaktivan i neprijateljski nastrojen prema vama. Ako imate psa, morate znati da njemu dnevno trebaju najmanje dvije šetnje po trideset minuta. Ako je u pitanju mačka, obavezno odvojite deset do dvadeset minuta na dan da se poigrate s njom.

Previše poslastica

Korištenje slastica kao nagrada važan je dio treninga. No pretjerivanje s njima spada pod pogrešno ponašanje. One moraju potaknuti vašeg ljubimca da uči brže i bolje. Previše nagrada može uzrokovati gubitak vrijednosti kod vašeg psa. Koristite ih samo onda kad želite nagraditi zaista dobro ponašanje.

Dugotrajno ostavljanje

Svaki vlasnik ima svoje obaveze i normalno je ostavljati ljubimce same, no to ne bi trebalo biti dulje od nekoliko sati. Cjelodnevni izostanak može uzrokovati anksioznost i destruktivno ponašanje. Imajte to na umu.