Svakodnevni izazovi
0

Savjeti veterinara za najčešće probleme koje donosi posjedovanje pasa

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kućni ljubimci život mogu učiniti zabavnijim i aktivnijim, ali biti vlasnik psa često donosi jedinstveni niz izazova. U nastavku donosimo preporuke veterinara za najčešće probleme s kojima se susreću vlasnici pasa.

Izazovi koje donosi vlasništvo nad psom obuhvataju probleme poput ranog buđenja, "krađe" hrane, povlačenja povoca, lajanje i cviljenje kad ostanu sami kod kuće, kao i žvakanje namještaja.

Ako vas pas probudi rano ujutro, veterinari savjetuju da pokušate promijeniti njegovu rutinu. Moguće je da ukoliko vaš odrasli pas ustaje satima prije vas, to znači da ide prerano u krevet. Kao moguće rješenje preporučuju pomjeranje vrijeme spavanja, ali i povećanje fizičke aktivnosti tokom dana.

Redovno davanje ostataka hrane vašem psu može ga naučiti da krade ili moli za hranu sa stola. Veterinari smatraju da vlasnici koji svojim psima daju ostatke hrane na neki način ih uvježbavaju u "prosjačenju".

Bitno je na početku postaviti pravila da ne smiju jesti hranu sa stola te ne bi trebali koristiti ostatke kao poslasticu ili odgovor na cviljenje.

Psi koji često povlače povodac mogu se naučiti mirnom hodanju uz pomoć korištenja uzice koja okreće nos vašeg psa prema vama kad povuče.

Kad vaš pas mirno hoda, pohvalite ga i dajte mu poslasticu, te će tako s vremenom naučiti kako povlačenje ne funkcioniše te da ako se ponašaju na odgovarajući način zarađuje vašu naklonost.

Ako vaš pas mrzi izlaske po kiši, upotrijebite pohvale ili poslastice da biste stvorili pozitivno raspoloženje.

Također, veterinari preporučuju da svog psa nagradite poslasticom kada ga izvedete po lošim vremenskim uslovima kako biste stvorili pozitivnu povezanost s izlaskom vani na kišu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Psi koji zavijaju i cvile ako ostanu sami od kuće, mogu osjetiti tjeskobu zbog razdvajanja. Ovaj problem se može riješiti saradnjom sa veterinarom kako bi shvatili šta vaš ljubimac radi dok vas nema i kako smanjiti njegovu tjeskobu.

Možete im dati i igračku napunjenu dodatnom posebnom poslasticom kako bi im odvratili pažnju, lagano puštati muziku ili ostaviti upaljen televizor .

Psi vole poskočiti kad su uzbuđeni, ali ovo ponašanje može biti opasno za starije ljude ili manju djecu. Možete obeshrabriti svog psa da skače na ljude tako što ćete ih nagraditi kad to ne učine.

Čvrst trening može spriječiti vašeg psa da ne žvaće namještaj ili odjeću. Dosljedna korekcija najbolji je način da zaštitite svoje stvari od žvakanja.

Važno je da nikada ne dopustite da vaš pas vuče odjeću tokom igre ili da mu dajete komade stare garderobe kao igračke, jer time dopuštate da vaš ljubimac žvače neke komade tkanine, što ga može zbuniti.

Umjesto toga poželjno je psu dati igračku za žvakanje da se igra.

Pronađite načine kako odvratiti pažnju svog psa ako jedu stvari koje pronađu na tlu na otvorenom. Psi su po prirodi znatiželjni i imaju jak njuh pa ližu i žvaću stvari kao način istraživanja svijeta.

Da biste zaustavili ovo ponašanje, možete koristiti brnjicu kako fizički ne bi mogli jesti stvari kad su vani ili im dati nešto drugo da drže u ustima poput igračke ili štapića koji vole.

Također korisno je nositi poslastice sa sobom prilikom izvođenja psa vani kako biste im odvratili pažnju ako počnu jesti nešto na zemlji.

psi