Posljedice po zdravlje
14

Pripremate li hranu za pse u kuhinji? Rizikujete širenje bakterija neadekvatnim rukovanjem

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Način na koji hranimo svoje kućne ljubimce, skladištimo njihovu hranu i peremo njihovo suđe može imati negativne zdravstvene posljedice ako se ne radi kako treba - i za ljude i za životinje.

Bilo je višestrukih pojava bolesti kod ljudi nakon izlaganja hrani za pse kontaminiranoj E. coli i salmonelom, što je vjerovatnije u komercijalnoj i domaćoj sirovoj hrani. Ovakva pojava je obično rezultat pripremanja hrane za kućne ljubimce u kuhinji, prema studiji objavljenoj u srijedu u časopisu PLOS ONE.

Međutim, smjernice o tome kako vlasnici trebaju sigurno rukovati hranom i posuđem za kućne ljubimce su ograničene, a njihova efikasnost je nejasna, pa su autori nove studije istražili navike vlasnika pasa u ishrani i analizirali utjecaj higijenskih protokola na moguću zarazu.

Istraživači su otkrili da je 4,7 posto od 417 ispitanih vlasnika pasa bilo svjesno smjernica za rukovanje hranom za kućne ljubimce i higijenu posuda, a 43 posto učesnika je držalo hranu za pse u krugu od 1,5 metar od ljudske hrane, 34 posto je pralo ruke nakon hranjenja i 33 posto pripremalo je hranu za pse na pripremljenim površinama namijenjenim ljudskoj upotrebi.

Pedeset vlasnika pasa učestvovalo je u otprilike osmodnevnom eksperimentu kontaminacije zdjela.

Oni koji su prali ruke prije i nakon rukovanja hranom za kućne ljubimce, prali posude i pribor sapunom i toplom vodom nakon upotrebe, potom odbacivali nepojedenu hranu na predviđen način i čuvali suhu hranu za kućne ljubimce u originalnoj vrećici znatno su smanjili rizik od unošenja bakterija.

Također, posuđe oprano toplom vodom ili u mašini za pranje suđa imalo je smanjenje od 1,5 jedinica na skali kontaminacije u poređenju sa onim opranim hladnom ili mlakom vodom.

Posuđe s hranom za kućne ljubimce je visoko rangirano među najkontaminiranijim predmetima u domaćinstvu, ponekad čak imaju bakterijsko opterećenje blizu onog u toaletima, prema studijama objavljenim u posljednjih 15 godina.