Ljubimica iz Dubrovnika
106

Priča o "najpoznatijoj hrvatskoj mački" dobila sretan kraj: Anastazija pronašla novi dom

I. B.
Macu Anastaziju htjeli su "otjerati" sklonivši njeno leglo (Foto: Facebook)
Macu Anastaziju htjeli su "otjerati" sklonivši njeno leglo (Foto: Facebook)
Ljubimica Anastazija, koja je prozvana "najpoznatijom mačkom u Hrvatskoj", dobila je svoj novi dom. To je ujedno i sretan završetak ne tako lijepe priče koja je trajala već mjesecima.
Anastazija je 17-godišnja četveronožna ljubimica koja je niz godina bila stanovnica Kneževog dvora u Dubrovniku. Iako je već postala simbol ovog mjesta, nakon toliko vremena suočila se s "deložacijom" od strane uprave Dubrovačkih muzeja.

Objasnili su kako se njeno leglo "ne uklapa" u okolinu objekta i gradske jezgre, te su ga uklonili. To je izazvalo veliko protivljenje građana, a kasnije i cijele hrvatske javnosti.

Međutim, nakon mjeseci agonije, priča je dobila sretan završetak, a poznato je kako Anastazija neće dočekati hladne zimske dane na otvorenom.

"Anastazija se preselila iz Kneževog dvora u zasluženi starački dom na skrb i njegu dubrovačke veterinarke koja je i dosad nadgledala i brinula za Anastazijino zdravlje. Pod budnim veterinarskim okom, u njezinom domu, ona će imati najbolju moguću zdravstvenu skrb i de luxe uvjete za poživjeti onoliko koliko joj Bog da", piše na stranici na Facebooku napravljenoj u čast mace.

U spomenutoj objavi, navodi se kako je Anastazijina priča obišla "zemaljsku kuglu više puta", no da ni to, kao ni peticija koja je pokrenuta protiv njene deložacije, nisu pokorili neumoljivu ravnateljicu Dubrovačkih muzeja Ivonu Michl, kao ni gradonačelnika Matu Frankovića.

"Svi beskrajni pregovori i sve mučne borbe da se Anastaziji omogući kućica (sklonište) naišli su na otpor i nerazumijevanje", istakli su i dodali kako maca vjerovatno ne bi preživjela ovu zimu bez skloništa.

"Po stručnom mišljenju veterinara, Anastazija ne bi preživjela još jednu zimu na otvorenom, na kiši, vjetru i na mokrome, bez kućice. Kod nje su primijećeni i simptomi osteoartritisa uslijed kojeg se otežano kreće i bole je zglobovi. Većinu vremena provodi spavajući. Zato joj je i trebala kućica", stoji u objavi.

Građani koji su brinuli o Anastaziji, donosili su joj hranu, vodu i kartonske kutije, sve da joj omoguće boravak na mjestu koje je sama izabrala. Također su pokrenuli i peticiju koju je u jednom trenutku skupila više glasova nego gradonačelnik Franković u drugom krugu lokalnih izbora.

Iako to nije na mjestu na kojem je boravila dugi niz godina i koje je sama izabrala, Anastazija je, srećom, pronašla utočište, a mnogi nisu skrivali oduševljenje tom činjenicom.

"Slala sam mailove i mailove nadležnima, danima, bez ijednog odgovora; čak i negativnog. Mnogo govori o 'kulturi'. Ipak sam sada sretna i puno mirnija jer će Anastazija biti na sigurnom i toplom mjestu, kakvo je i zaslužila uz puno ljubavi. Sretno malena", samo je jedan od komentara ispod.