Prepoznajte pokazatelje
47

Ovo su znakovi da vaša mačka umire, olakšajte joj posljednje dane

DP
Kućni ljubimci nam, s vremenom, postaju kao obitelj i osjećamo veliku bol kada nas napuste, a da se njihov odlazak bliži možemo vidjeti po nekoliko stvari koje često zanemarujemo.

Saznanje o tome kako se mačke ponašaju pred svoju smrt, može vam pomoći da svom ljubimcu olakšate posljednje dane života, piše LoveToKnow. Kada je mačka previše bolesna da bi se oporavila i preživjela, znakovi koji ukazuju da joj se uskoro bliži kraj mogu biti vrlo suptilni. Prepoznavanje istih je važan dio vaše brige o ljubimcu.

Usporeni otkucaji srca

Ovisno o njenim godinama i kakve su joj aktivnosti, prosječni otkucaji srca kod mačke su od 140 do 220 otkucaja u minuti. Ako srce slabi i mačka se bliži smrti, otkucaji srca dramatično opadaju na samo djelić svoje normalne brzine. Tada su sve duže i duže stanke između svakog otkucaja, a njihov obrazac postaje nepravilan, sve dok srce ne prestane kucati.

Usporeno disanje

Zdrava mačka u prosjeku udahne 20-30 puta u minuti. Kako srce slabi, ono više ne može pumpati pluća učinkovito. To znači da je manje kisika dostupno u krvotoku. U početku će vaša mačka disati ubrzano i naporno, ali što se više organ zateže, disanje slabi i usporava. Pred sam kraj udah je manji i duže traju stanke između udaha, sve dok životinja ne postane preslaba i ne prestane potpuno disati. Također možete vidjeti i agonalno disanje ili drhtanje.

Opadanje tjelesne temperature

Kada organi kod mačke počnu propadati, tijelo se također hladi, posebno ekstremiteti. Mačka je obično jako topla kada je dodirnete jer joj je prosječna temperatura između 38 i 40 stepeni Celzija, a ljudska temperatura u prosjeku iznosi 37 stepeni Celzija. Jednom kada temperatura mačke padne ispod 37 stepeni Celzija, možete osjetiti da je opala samo na temelju toga što ćete staviti svoju ruku na nju.

Anoreksija

Nije neobično da mačke prolaze kroz razdoblja kada ne žele jesti kada dođe do duže bolesti. Alergije u prehrani, također, mogu igrati ulogu kod slabog apetita. Nezainteresiranost za hranu znak je da vašoj mački treba pomoć i nije obavezno znak da ona umire. Ovo može biti i znak zdravstvenih problema koji se liječe i alergije na određenu hranu.

Međutim, skoro sve mačke prestat će jesti kada im se smrt približi. One će izgledati izgubljeno zbog slabe prehrane, a nedostatak tekućine dovodi do dehidratacije. To ćete najbolje primijetiti po nedostatku elastičnosti kože, suznim očima i tamnijoj boji urina.

Neugodan miris

Za nekoliko vrsta mačjih stanja, toksini se počinju nakupljati u krvotoku. Kao rezultat ovoga, njihovi zadah i koža počinju mirisati neugodno. Što više ovo stanje napreduje, to neugodniji miris postaje.

Inkontinencija

Kako se tijelo sprema ugasiti, mišići se počinju opuštati do te mjere kada mačka više nema kontrolu nad obavljanjem nužde. Mišići koji kontroliraju mjehur i sfinkter opuštaju se i mačka obavlja nenamjerne radnje. Ovo se obično događa neposredno prije nego što ugine.

Izaberite eutanaziju za mačku koja je na samrti

Ako vaša mačka pokazuje znakove da je blizu smrti, možda ćete željeti razgovarati sa svojim veterinarom o eutanaziji. Ovo može biti dosta humaniji izbor u slučajevima kada postoji značajan bol i kada životinja pati.

Ako se odlučite uspavati svoju životinju, veterinar će joj dati injekciju koja će joj usporiti srce do te mjere da ono prestane raditi. To traje samo nekoliko sekundi i nije bolna procedura, a bit će vam omogućeno i da ostanete uz svog ljubimca ako to želite.

Nikada nije lako oprostiti se

Gledanje kako vaša mačka umire može biti prilično stresno. Prirodno je osjećati tugu i bol nakon što ostanete bez ljubimca i zato dajte sebi vremena za oporavak od toga.