Ljubimci
17

Ova zemlja je zabranila testiranje kozmetike na životinjama: Je li to moguće i kod nas?

B.K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Životinje su nedužna bića prema kojima smo mi, ljudi, često okrutni i nepravedni, ali možda postoji način kako to ublažiti.

Sjećate se razdoblja kada se 2020. godina činila jako daleko i kada su svi događaji planirani za 1. januar 2020. godine izgledali kao da se nikada neće dogoditi? E, pa sada kada je 2020. konačno stigla, nekoliko zanimljivih i uzbudljivih zakona će stupiti na snagu u Kaliforniji (američkoj saveznoj državi), piše Megaphone. Jedan od tih zakona je i zakon o "kozmetici bez okrutnosti" u Kaliforniji, koji zabranjuje prodaju kozmetike i proizvoda za osobnu higijenu koji su testirani na životinjama. Naravno, ovaj zakon ima mnoštvo izuzetaka, ali i dalje predstavlja veliki korak prema zaštiti životinja.

Ovakav zakon već postoji u mnogim zemljama, a brojne kozmetičke kuće prestale su testirati svoje proizvode na životinjama. Ipak, u našoj regiji malo se govori o ovom problemu i za sada ne znamo postoje li šanse da zakon poput ovog u Kaliforniji zaživi i kod nas. Svakako ne bi bilo loše razmisliti o zaštiti prava životinja i zabraniti njihovo iskorištavanje u kozmetičke svrhe, barem na našem podneblju.

Bivši guverner Kalifornije, Jerry Brown, ovaj zakon je potpisao još u septembru 2018. godine, a on podrazumijeva da je "nezakonito u ovoj državi da proizvođači uvoze, prodaju ili nude bilo kakve kozmetičke proizvode za čije su testiranje korištene životinje, bilo od strane proizvođača ili dobavljača". Na kraju je napisano i to da zabrana stupa na snagu 1. januara 2020. godine.

U osnovi, prodavači u Kaliforniji ne smiju više prodavati nikakvu kozmetiku (od šampona i dezodoransa, do šminke) koja se trenutno testira ili je bila testirana na životinjama. To se također odnosi i na sastojke koje sadrži kozmetika, a bili su testirani na životinjama.

Svaka kompanija u Kaliforniji za koju se ustanovi da je nastavila s nasiljem nad životinjama, bit će kažnjena novčanom kaznom od 5000 dolara, plus dodatnih 1000 dolara za svaki idući dan kada nastave kršiti ovaj zakon.

Od zakona se može odstupiti u sljedećim slučajevima: kod sastojaka koji su široko rasprostranjeni i ne mogu se zamijeniti nikakvim drugim sastojcima; kada je testiranje na životinjama jedini način kako provjeriti kvalitetu proizvoda; ako je testiranje izvedeno "u skladu sa zahtjevom stranih regulativnih vlasti". Posljednji izuzetak vjerovatno se odnosi na regulativne vlasti Kine, jedine zemlje u kojoj je testiranje na životinjama obavezno za sve uvozne proizvode za osobnu upotrebu.

Kako PETA objašnjava, sve kompanije koje žele prodavati svoje proizvode Kini (koja je ogromno kozmetičko tržište), moraju platiti da njihovi proizvodi budu testirani na životinjama, što znači da te kompanije ne mogu biti certificirane kao one "bez okrutnosti". Čini se da će se kompanije koje nisu certificirane "bez okrutnosti", suprotstaviti kalifornijskom zakonu koji im testiranje na životinjama dopušta samo u slučaju kada proizvode šalju u Kinu.

Kako objašnjavaju iz Humanog udruženja Sjedinjenih Država, kozmetika se testira na životinjama poput zečeva, miševa, štakora, zamoraca i pasa na više okrutnih načina. Uobičajeni testovi podrazumijevaju ubacivanje kemikalija životinjama u oči, trljanje kemikalija na njihovu kožu i tzv. "smrtonosne doze" , pri čemu se životinje hrane istom hemikalijom više puta, sve dok ih ne ubije. U Društvu za legalnu obranu životinja kažu da svake godine umre tri miliona životinja, kao posljedica testiranja u kozmetičkim kućama i u medicinske svrhe.

Srećom, postoji mnogo testova koji se mogu izvršiti bez sudjelovanja životinja u njima, a koji daju pouzdane rezultate pri analizi kozmetičkih i medicinskih proizvoda. Novi zakon u Kaliforniji pokazuje da je budućnost u kozmetici zaista moguća bez okrutnosti i nadajmo se da će inspirirati mnoge kompanije da i one odustanu od ovakvih testova.

Nikad se ne zna, možda vlada u Kaliforniji inspirira i našu vladu napraviti ovaj veliki korak u zaštiti nedužnih bića.