Brinite o svom ljubimcu
61

Nudi niz zdravstvenih prednosti: Znate li zašto je važna sterilizacija mačaka?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Jedna mačka može okotiti i do 15 mačićica u jednoj godini, a nažalost mnoge od njih često završe na ulici što dovodi do nekontrolisanog parenja. Stoga, kako bi spriječili ovakve situacije, mačke bi trebalo sterilizirati.
Kako navodi veterinarka Virginie Roger, sterilizacija prije svega pomaže kod smanjenog broja mačaka i neželjenog parenja. No, postoje još neki razlozi zašto bismo trebali sterilizirati svog ljubimca.

Naime, sterilizacija mačaka pomaže u sprječavanju zdravstvenih problema povezanih s lučenjem spolnih hormona. Kod ženki, sterilizacija sprječava pojavu tumora u mliječnoj žlijezdi. Također, pomaže u izbjegavanju infekcija i tumora u maternici i jajnicima koji se mogu manifestirati kasnije u životu.

No, sterlizacija pomaže i u izbjegavanju nekih neželjenih ponašanja pa tako mužjaci postaju manje agresivni i teritorijalni, a manje su šanse da će pobjeći od vlasnika.

Samim time, što ne odlaze na ulicu, zaštićeniji su od nekih drugih bolesti, kao što su virusi ili gnojne upale. Pritom, kada je riječ o ponašanju, sterilizacija također smanjuje vjerovatnost da će mačke pretjerano mijaukati.

Obično se sterilizacija preporučuje kada je mačka starosne dobi između pet i šest mjeseci kako bi se smanjio rizik od bolesti povezanih sa spolnim hormonima. Nakon sterilizacije, ishranu mačke trebate prilagoditi, jer će njihove potrebe za hranom biti manje. U početku ih vagajte svaki mjesec kako bi izbjegli probleme s pretilošću.