Pas i gazda prkose visini
53

Nerazdvojni tandem uživa u skoku s padobranom

DP
Hrabri pas Kazuza nije početnik kada je riječ o base jumpingu jer je s vlasnikom Brunom Valenteom skočio četrdesetak puta.

Šestogodišnji border collie redovito sudjeluje u ekstremnim pothvatima. Sudeći po reakciji neposredno nakon prizemljenja, izgleda da uživa u skokovima s manjih visina.

Jokke Sommer je autor filmova o ekstremnim disciplinama i prijatelj Valentea. Nedavno je snimio skok Kazuze i Brune s vrha klifa. Spustili su se padobranom s visine od oko 700 metara u živopisnoj švicarskoj dolini Lauterbrunnen, piše Fox News. Sommerove snimke prikazuju Brunu i Kazuzu dok se pripremaju za skok, a potom lebde kroz zrak i sigurno slijeću na obližnju ravnicu. Pas zatim gleda snimak na kojem se vidi kako slijeće s padobranom. Po reakciji se može zaključiti da mu se sviđa ono što je vidio.

"Kazuza je puno puta skakao s padobranom. On je najsretniji pas na svijetu. Dobro je pripremljen za skokove i ima puno povjerenja u Brunu. Padobrani ga uzbuđuju i počinje lajati kada ih ugleda. Naravno, ima i straha. Prije skoka može se primijetiti njegova reakcija na visinu, ali se ne protivi", objašnjava Sommer.

BASE je akronim koji označava četiri kategorije nepokretnih objekata s kojih se izvode skokovi: zgrade, antene, mostovi i zemlja (klifovi). Skače sa s manjih visina pa je ovaj ekstremni sport iznimno opasan.

"Počeo sam skakati i prije nego što sam upoznao Kazuzu. Puno puta sam morao odustati od skoka jer nisam mogao ostaviti Kazuzu samog. Poveo sam ga sa sobom i tako je nastala ideja za zajednički skok. Kada sam pronašao sigurnosni pojas, najprije sam htio saznati kako će reagirati. Već na prvoj avanturi izgledao je vrlo opušteno. Od tada smo skočili oko 40 puta", kaže Valente.