Nisu previše aktivni
62

Nemate vremena za duge šetnje sa psima? Ove rase su idealne za vas

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako želite nabaviti psa, ali ne znate koja je rasa idealna za vas, poželjno je da se dobro informišete. Postoje rase pasa koje zahtijevaju više aktivnosti i stoga ako nemate vremena za duge šetnje i slične aktivnosti na otvorenom, radije birajte druge rase.
Posjedovanje kućnih ljubimaca ima brojne dobrobiti za ljude kao što su smanjen osjećaj usamljenosti i tjeskobe. No, kada nabavite psa, potrebno ih je svakodnevno izvoditi u šetnju. Stoga, za buduće vlasnike koji nemaju vremena za više aktivnosti na otvorenom, ove rase su idealne za njih.

Buldog

Buldozi se smatraju najljenijom rasom. Postoje dvije vrste buldoga, a to su francuski i engleski. Razlikuju su u veličini, engleski buldozi su nešto veći u odnosu na francuske.

"Iako je ovoj rasi pasa potrebna umjerena fizička aktivnost kako bi održali zdravu težinu, oni su zadovoljni s nekoliko kratkih šetnji tokom dana i često se jedva čekaju vratiti u kuću radi opuštanja", navodi veterinarka Courtnye Jackson.

Jazavčar

Stručnjakinja za kućne ljubimce Shannon Bunn navela je za portal Best Life da je ova rasa psa najlakša za održavati. Osim šetnji, potrebna im je minimalna njega kada je riječ o njegovanju dlake.

"Ovi psi obično nisu previše aktivni, što znači da im nije potrebno toliko vježbe kao drugim pasminama. Njihove kratke noge i malo tijelo ne mogu podnijeti previše aktivnosti, tako da kratke šetnje svaki dan i malo umjerene igre mogu biti dovoljni, i naravno, puno maženja i opuštanja", rekla je Bunn.

Čivava

Zbog svoje sitne građe, čivave nemaju potrebu za dugim šetnjama. Obično im je dovoljno da imaju manji prostor u kojem će se kretati pa su zbog toga idealan izbor za život u stanu. Stoga, ne trebate se čuditi što ih vlasnici često nose u torbama dok su u gradu.

Maltezer

Osnivačica i izvršna direktorica PetDT-a Jacquelyn Kennedy navela je da maltezeri nisu zahtjevni za održavanje, ali da su privrženi vlasnicima. Ona je objasnila da su to psi koji vole provoditi vrijeme u krilu vlasnika i poznatih odoba te da im ne treba toliko vježbanja kao većim rasama.

Corgi

Na listi pasmina koje ne treba mnogo šetati nalazi se i corgi, koji je posljednjih godina postao jedna od traženijih rasa upravo zbog kraljice Elizabete II. Idealni su za starije vlasnike jer nisu preveliki i ne zahtijevaju duge šetnje.

"Povijest njihove pasmine kao pasa za čuvanje stoke znači da su pametni i brzo uče dresuru, a iako im trebaju svakodnevne šetnje, nisu previše uzbuđeni, što ih čini odličnim društvom, posebno za porodice s djecom, koja su malo zauzeti da uklope dugu šetnju u njihov dan", istakla je izvršna direktorica i osnivačica Outdoor Dog Fun Michelle Henry.