Krzneni rekorder
185

Mačka Flossie uoči 27. rođendana proglašena najstarijom na svijetu

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Mačka Flossie iz Velike Britanije proglašena je najstarijom mačkom na svijetu uoči svog 27. rođendana.

Flossie ima 26 godina i 329 dana - što je otprilike 120 ljudskih godina, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, koja je mačku u četvrtak proglasila rekorderom.

Ova mačka je živjela u mnogim domovima tokom svog dugog života. Nedavno je predata Cats Protectionu, dobrotvornoj agenciji za mačke i oni su shvatili da Flossie ima nevjerovatno dug život.

"Bili smo zapanjeni kada smo vidjeli da Flossiein veterinarski karton ima 27 godina", rekla je koordinatorica podružnice Cats Protection Naomi Rosling.

Prvi put ju je usvojio u decembru 1995. radnik u bolnici Merseyside u Liverpoolu. Bila je dio grupe lutalica koje su se kretale u blizini bolnice. Neki od tamošnjih radnika odlučili su da svaki usvoje po jednu i ona je sa svojim vlasnikom živjela 10 godina, dok nije preminuo.

Tada ju je udomila sestra njenog vlasnika i sa njom je živjela 14 godina, sve dok ta vlasnica nije preminula.

Sa 24 godine uzeo ju je sin njene prethodne vlasnice. Živjela je s njim oko tri godine. Brinuo se o njoj najbolje što je mogao, ali ju je na kraju odveo u Cats Protection.

Budući da je manje vjerovatno da će starije mačke biti usvojene, činilo se da će Flossie provesti ostatak svog života u ovoj organizaciji, ali ubrzo ju je usvojila Vicki Green, koja je brinula o četiri starije mačke, od kojih je jedna doživjela 21 godinu.

"Od početka sam znala da je Flossie posebna mačka, ali nisam zamišljala da ću svoj dom dijeliti sa svjetskim rekorderom", rekla je.

Dok je Flossie trenutno najstarija mačka na svijetu, najstarija koja je ikada živjela bila je Creme Puff, koja je živjela u Teksasu do 2005. godine i uginula sa 38 godina i 3 dana.

Trenutni rekorder za najstarijeg živog psa je 22-godišnji Gino.