Budite uporni
4

Limun i aluminijska folija će vam pomoći da mačke držite dalje od kućnih biljaka

DP
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Mačke znaju biti jako uporne, ali postoji nekoliko načina da ih spriječite i spasite kućno cvijeće koje toliko volite.

Iako ne postoji idealno rješenje, postoji nekoliko načina da otežate mačkama da vam unište kućne biljke.

Prevrnite neklizajuću podnu prostirku

Ako imate neklizajuću podnu prostirku, prevrnite je, tako da sitni plastični klinovi budu prema gore i na nju položite tegle s cvijećem. Ovi klinovi su, podrazumijeva se, bezopasni za mačku, ali joj se neće svidjeti osjećaj po šapama, poručuje Love To Know.

Smjestite manje tegle u kaveze za ptice

Ako imate manje biljke koje vaša mačka voli srušiti s police, smjestite ih u lijepo dekorirane ptičije kaveze. Uklonite krov kaveza, zatim, fino poslažite teglice, a potom vratite krov.

Pospite zemlju u tegli šljunkom

Kamenčići mogu odvratiti mačku od nagona da iskopa zemlju iz tegle i da tamo izvrši nuždu. Dakle sve što trebate uraditi jeste da prekrijete površinu šljunkom koji ne smije puno sitan jer ga mačka može pomiješati s pijeskom.

Poprskajte sobne biljke gorkim sprejem

Ako vaša mačka voli grickati kućne biljke, napravite da budu lošeg okusa. Blago poprskajte listove nekim gorkim sprejem i pustite da se sasuše. Potom vratite biljke na svoje mjesto i obratite pažnju kako će mačka reagirati kada zagrize list. Nakon nekoliko pokušaja, shvatit će da vaš fikus nije najukusnija salata.

Obložite teglu aluminijskom folijom

Mačke obično ne vole osjećaj, okus ili miris aluminijske folije. Probajte obložiti teglu, odnosno, posudu s cvijećem folijom ili posipati zemlju komadićima zgužvane folije.

Smjestite bilje u akvarij

Biljke manje i srednje veličine možete smjestiti u akvarij s mrežastim poklopcem. Istovremeno će imati protok zraka, a vaša mačka neće moći doprijeti do njih.

Odbojni citrus

Mačke ne podnose bilo kakve citrusne mirise, stoga probajte staviti nešto s ovakvim mirisom pokraj tegle. Možete iskoristiti i koru limuna ili narandže, koje ćete postaviti na površinu zemlje u tegli.

Kupite mački vlastitu biljku za grickanje

Katkad je najbolje rješenje mački nabaviti biljku koja će biti njena. Mnogi pet shopovi nude mačju travu za grickanje, što će možda motivirati mačku da ostavi sobne biljke na miru.