Briga o ljubimcima
42

Koliko dugo možete ostaviti mačku samu kod kuće? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mačke su poprilično neovisni kućni ljubimci, jer nemaju potrebu za redovitim šetnjama i boravkom na otvorenom. Međutim, još uvijek mogu biti jako vezane za vlasnike. Stoga se njihovi vlasnici znaju zapitati koliko zapravo mačka može boraviti sama u zatvorenom prostoru.
Mačke zapravo napreduju s ljudskom interakcijom, što je ono što omogućuje treniranje mačke da izvodi zabavne trikove i nauči ih da se drže podalje od stola. Ipak, njihova samostalnost ima granice.

Mačke su kućni ljubimci koje je manje potrebno održavati u usporedbi s psima jer se ne oslanjaju na nas da ih vodimo u šetnju i na izvršavanje nužde, ali ta vrsta neovisnosti ne znači da ne žude za društvenim kontaktom. Naime, mačke mogu doživjeti dosadu i stres kada ih predugo ostave same.

"Odrasla mačka općenito se može ostaviti sama 24 do 48 sati, pod uvjetom da ima pristup hrani, vodi i čistoj kutiji s pijeskom", naveo je Michael Thompson, vodeći veterinar i stručnjak za ponašanje mačaka u Pets Food Safetyju.

Možda se pitate koliko dugo možete ostaviti mačku samu ako ste je upravo udomili? Bitno je pustiti ih da se smjeste i priviknu na svoj novi dom prije nego što ih ostavite preko noći. Svaka je mačka drugačija, a neke mogu doživjeti više stresa od drugih kada se ostave same, stoga veterinar Thompson preporučuje da pričekate najmanje tri sedmice prije nego što tek udomljenu macu ostavite samu na duže vrijeme.

Ako već imate mačku i planirate udomiti još jednu mačku, budite sigurni da se oboje slažu prije nego što ih ostavite same. Ova faza upoznavanja može trajati danima ili nekoliko sedmica. U međuvremenu, ako morate napustiti dom, odvojite ih u različite dijelove kuće, svaki sa svojom hranom, vodom i kutijom za pijesak.

Kada je riječ o mačićima, oni zahtijevaju više pažnje i njege od odraslih mačaka. Uz to, imaju viši nivo energije i trebaju više društvene interakcije i vremena za igru. Idealno bi bilo da ih se ostavi bez nadzora najviše četiri do šest sati.

Također, kada dovodite novog mačića u kuću kojoj već boravi odrasla mačka, trebali biste se uvjeriti da se lijepo igraju prije nego što ih ostavite same zajedno, baš kao što biste učinili s odraslim mačkama. Faza sklapanja prijateljstva može potrajati danima ili čak sedmicama za mačiće. Ako moraju ostati sami kod kuće, a krzno još uvijek leti, veterinar Thompson preporučuje da slijedite istu praksu za mačiće kao i za odrasle mačke. Držite ih u odvojenim sobama s vlastitom kutijom za pijesak, hranom i vodom.

Na kraju, kada razmatrate koliko dugo ostaviti mačku samu, važno je odvagnuti rizike za fizičko i mentalno zdravlje vaše mačke, uključujući njenu dob. Mačići su osjetljiviji na tjeskobu, strah i probleme u ponašanju zbog većeg nivoa aktivnosti i potrebe za stimulacijom. Osim toga, možda neće dobiti potrebnu hranu i nadzor za njihov rast i razvoj.

Iako odrasle mačke puno spavaju i imaju sposobnost brinuti se o sebi duže vrijeme, one i dalje imaju svoje brige. Mogu doživjeti dosadu, usamljenost i stres, a to bi moglo rezultirati problemima u ponašanju kao što su anksioznost, depresija ili destruktivno ponašanje. Također, nedostatak pažnje može dovesti do zanemarivanja bilo kakvih temeljnih zdravstvenih problema koji bi se mogli pojaviti.