Moguća objašnjenja
46

Jeste li se ikada zapitali zašto mnoge mačke mrze vodu?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Opće je poznato da većina mačaka mrzi vodu, a teorije većinom ukazuju na pedantne navike mačaka u čišćenju, njihovu sklonost hladnoći nakon kupanja i njihovo porijeklo iz pustinje. No, zapravo ne postoji pravo objašnjenje zašto je to tako.
Kako navodi Cats.com, mnoge mačke imaju strah od vode odnosno kupanja, ali niko ne može tačno odrediti pravi razlog. No, veterinari ističu da postoje neke ideje koje objašnjavaju zašto mrze vodu.

Vaša mačka potiče od pustinjskih divljih mačaka

Ovo bi značilo da nikada nisu razvile prirodni interes ili iskustvo s vodom. Članak koji je objavilo Kanadsko veterinarsko medicinsko udruženje sugeriše da porijeklo mačaka može igrati ulogu u njihovoj averziji prema vodi. Divlji preci vaše mačke razvili su se u sušnim klimama gdje je bilo malo vode i nemaju toliko iskustva s vodom.

Dlaka vaše mačke postaje teška i neudobna kad je mokra

Mačja dlaka nije ista kao kod pasa. Nije ni masna ni vodootporna. Kad je kupate, vaša će se mačka vjerovatno osjećati nespretnom i ranjivom. Stručnjaci ističu da se ona osjeća kao da nosi mokru deku na ramenima sve dok se dlaka ne osuši. Osim toga, mokra dlaka brzo smanjuje tjelesnu temperaturu mačke.

Kupanje remeti prirodnu rutinu njegovanja vaše mačke

Vaša mačka vjerovatno provodi sate svakog dana čisteći se. Ne samo da svo to lizanje održava vašu mačku čistom, nego također održava njihovu dlaku i njen miris. Kad svoju mačku stavite u vodu, dio prirodnog mirisa nestane, zamjenjujući ga drugim mirisom.

Nakon što izađu iz vode, većina mačaka odmah počne raditi na vlastitom uređivanju, neprestano se ližući kako bi povratile normalan miris i vratile prvobitni izgled dlake.