Nedoumice
8

Je li ljudski šampon dobar i za vašeg psa?

K.B.
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Ponestalo vam je šampona za vašeg ljubimca? Je li dopušteno psa kupati našim šamponom? Saznajte u ovom tekstu.

Korištenje ljudskog šampona na vašem ljubimcu nešto je što nikada ne biste trebali napraviti. Ako to napravite, dovodite zdravlje svog psa u veliku opasnost. Za Quick and Dirty Tips, veterinarka Anna Sakila govori o negativnim učincima koje naši šamponi imaju na pse.

Balans pH-vrijednosti može im biti uništen

Ljudski šampon može poremetiti pH-vrijednost pseće kože koja mora ostati nepromijenjena. Naš šampon sadrži previše kiselina koje će dehidrirati kožu psa i učiniti je savršenom za nastanjivanje bakterija. Psi moraju imati šampon koji je dizajniran isključivo za pranje njihove dlake i koji posjeduje točnu koncentraciju alkalina. Alkalin čini da koža vašeg psa ostane hidrirana.

Koža vašeg psa je preosjetljiva

Ljudski su šamponi pregrubi za pseću kožu i dlaku. Kada okupate psa našim šamponom, njegove kemikalije i mirisne note utjecat će na pseću prirodnu, samostalnu sposobnost održavanja dlake čistom i sjajnom. Pas će nakon kupanja mirisati ljepše nego prije, ali će njihovo krzno postati krajnje oštećeno.

Njihova će prirodna zaštita nestati

Vaš pas posjeduje ulja i druge forme prirodnih zaštita koje se nalaze u njegovoj dlaci. Kao što smo u prethodnoj točki opisali, kupanjem ljubimca s neadekvatnim šamponom sprječavate ih ove prirodne zaštite. Ona je važna kako zbog održavanja dlake, tako i zbog borbe kože protiv bakterija i parazita. Kao i kod poremećene pH-vrijednosti, tako i kod nedostatka prirodnih ulja, pas postaje podložniji raznim bolestima.

Rješenje problema

Vašem psu potreban je šampon koji je posebno dizajniran za pse. Možete ga kupiti u bilo kojoj trgovini za kućne ljubimce. Nisu puno skuplji od ljudskih šampona, a sačuvat će njihovu kožu i dlaku.

Oni su napravljeni kako bi zadovoljili različite potrebe, kao i tipove kože pasa. Hipoalergenski šamponi i šamponi na bazi zobi najbolji su za vašeg psa. Šampon na bazi zobi za osjetljivu je kožu, manje je štetan za vašeg psa i nakon kupanja ovim šamponom vaš ljubimac mirisat će prelijepo.