Učestvovalo 600 ljubimaca
28

Izuzetno rijetki škotski jelenski hrt pobjednik nacionalne izložbe pasa u SAD-u

Dž. L.
Ženka škotskog jelenskog hrta, nazvana Claire, pobijedila je stotine drugih pasa i kući odnijela glavnu nagradu na Nacionalnoj izložbi pasa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Claire je proglašena najboljom psom na popularnom Dog Showu koji je ove godine prilagođen uslovima pandemije koronavirusa. Na izložbi je nastupilo samo 600 pasa, a ne 2.000 kao ranijih godina. Ipak, to Claireinu pobjedu ne čini ništa manje značajnom.

"Vidio sam psa koji radi upravo ono za što je uzgojen. Izgrađen je savršeno, ima aktivan i lagan hod. Elegantan je na način koji je Walter Scott imao na umu kada je jelenskog hrta nazvao najsavršenijim bićem", odgovorio je je David Frei, komentator NBC-ja, na pitanje šta su sudije vidjele u Claire.

Claire škotski jelenski hrt (Foto: Bill McCay/NBC)
Claire škotski jelenski hrt (Foto: Bill McCay/NBC)

Iako su jeleni bili glavni plijen pasmine škotskog jelenskog hrta, danas je ovaj pas uglavnom porodični kućni ljubimac koji voli razne porodične aktivnosti, duge šetnje i ugodan jastuk ili krevet na kojem će ležati.

Škotski jelenski hrt je bio od velike pomoći škotskim plemićima na početku 16. stoljeća prilikom lova razne krupne divljači. Međutim, niko osim plemića nije smio imati ovog psa, pa je i populacija ovih pasa bila poprilično mala. I danas je ovo rijetka pasmina.

Nacionalna izložba pasa održava se svake godine u novembru, još od 1933. godine, a osnovao je Kinološki savez iz Filadelfije 1879. godine. Emisija National Dog Show prvi put je emitirana na NBC-u 2002. godine.

Kao i na drugim događajima 2020. godine, gledateljima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju izložbi pasa zbog sprečavanja širenja koronavirusa. Stoga su kartonske figure zamijenile živu publiku.