Vlasnici izgubili nadu
195

Izgubljena čivava se vratila kući poslije šest godina lutanja

DP
Američka porodica je izgubila nadu da će ponovo vidjeti Alexa, ali se čivava vratila kući nakon šest godina.

Mali pas lutao je ulicama Sumter Countyja na Floridi, kada ga je ugledao slučajni prolaznik. Bez oklijevanja mu je prišao i to je bio početak kraja životne drame koja je trajala punih šest godina.

"Praktično se priljubio uz momka očekujući pomoć. Bio je presretan što ga je ugledao", kaže volonterka društva za zaštitu životinja Claudia Labbé.

Humani dečko je nahranio čivavu i odveo je u prihvatilište za pse. Pas je bio neuhranjen i pun buha, ali je sačuvao vedrinu i druželjubivost. Zaposlenici u prihvatilištu su očitali mikročip sa željom da saznaju ime vlasnika.

Ubrzo je utvrđeno da je riječ o psu po imenu Alex. Odmah su dobili informacije o porodici u kojoj je čivava odrasla, a potom stupili u kontakt s članovima. Tada su shvatili koliko je nevjerovatna priča o ovom ljubimcu.

Vlasnici žive u Naplesu na Floridi, gradu koji je oko 360 kilometara udaljen od mjesta gdje je Alex pronađen. Članovi porodice nisu vidjeli psa punih šest godina.

Alex je počeo živjeti s njima kao dvomjesečno štene. O njemu su se brinula dva brata, a društvo mu je pravio još jedan pas po imenu Thunder. Kada se drugi pas na neko vrijeme preselio kod bake dječaka, Alex je iskopao rupu ispod ograde dvorišta i izašao na ulicu. Htio je pronaći svog prijatelja.

Porodicaj je uložila ogroman napor kako bi pronašla Alexa, ali uzalud. Prolazili su mjeseci, a nada da će ga opet vidjeti polako je blijedjela. Poziv SPCA centra prošlog mjeseca, zauvijek im je promijenio život, piše Dodo.

Bili su razdvojeni šest godina, pa su se članovi porodice bojali da ih Alex neće prepoznati. Čim ih je ugledao, nije mogao sakriti uzbuđenje. Kada ga je vlasnica uzela u naručje, njegov rep je plesao od radosti.

"Alex je bio presretan što ih opet vidi. Svi su se okupili kako bi se opet družili s njim. Pas se poslije mnogo godina lutanja vratio svojoj kući", stoji u Facebook objavi centra SPCA.

"Svi su bili u suzama, čak i naši volonteri. Kućni ljubimci su članovi porodice i ovakvi trenuci nas motivišu", kaže Labbé.

Alex sada živi u toplom porodičnom domu i ukućani se nadaju da ih neće ponovo napustiti. Sjajno je što se opet sreo sa svojim prijateljem Thunderom, jer mu je njegov privremeni odlazak donio mnogo nevolja.