Umjetna okolnost
5

I mačke mogu dobiti koronavirus, ali stručnjaci kažu da se ne treba brinuti

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nova studija iz Kine pokazala je da su mačke naši krzneni prijatelji koji su izgleda osjetljivi na koronavirus, te da mogu zaraziti jedna drugu iako ne pokazuju znakove bolesti.

Psi s druge strane nisu osjetljivi na koronavirus. Svinje, kokoške i patke također se ne mogu zaraziti koronavirusom, piše CNN.

No, ljubitelji mačaka ili divljači ne trebaju paničiti, kažu stručnjaci. Nema dokaza da se njihovi kućni ljubimci mogli razboljeti ili umrijeti od novog koronavirusa.

"Da, ljudi bi trebali zagrliti svoje kućne ljubimce. Naime, za potrebe ovog eksperimenta istraživači su prskali virus u nos mačaka, i to u visokoj koncentraciji, što je prilično umjetno", rekao je dr. John Williams, šef Odjela za dječje infektivne bolesti na Univerzitetu Pittsburgh.

U laboratorijskom eksperimentu korišten je scenarij koji je potpuno nerealan, kažu stručnjaci. Prvo, mačke u domovima ili čak u divljini nisu izložene tolikoj koncentraciji virusa.

"To je puno više nego što bi prosječan čovjek mogao dobiti. Dakle, ovo je umjetna okolnost i mi ne znamo šta se dešava u prirodi", rekao je stručnjak za zarazne bolesti dr. William Schaffner, profesor preventivne medicine i zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt u Nashvilleu.

U eksperimentu je učestvovalo pet mačaka. Dvije su nakon eksperimenta eutanizirane. Naime, istraživači su pronašli čestice virusa u njihovim gornjim disajnim sistemima.

Preostale tri zaražene mačke stavljene su u kavez s tri nezaražene. Jedna od te tri mačke kasnije je bila pozitivna na kronavirus, dok ostale dvije nisu. Nijedna zaražena mačka nije pokazivala znakove bolesti. Čak i ako su virus prenijele jedna drugoj, to ne znači da bi ga mogle prenijeti na ljude.

AVMA i američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju poduzimanje normalnih mjera opreza prilikom čišćenja kutija za smeće i hranjenja životinja.