Popularni ljubimci
13

Deset minijaturnih pasmina za ljubitelje malih pasa

K. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mini predstavnici svojih pasmina su veoma popularni ljubimci. Minijaturni psi su znatno manji od standardne pasmine i teški su svega dva kilograma.

Njihove male tjelesne proporcije im mogu stvoriti određene zdravstvene probleme poput problema s kostima i imunitetom.

Ako ste zainteresirani za usvajanje jednog od ovih mini pasa, Spurce Pets vam preporučuje ove pasmine:

Pomeranac

Ovu pasminu prati reputacija da je "pas za krilo". Pomeranci su prvobitno uzgajani kako bi pazili na stado i vukli sanke. Oni su težili do 12 kg, ali su pareni s manjima u 19. stoljeću, pa su od radnih pasa postali društvo ljudima. Od tada ova pasmina se samo smanjuje.

Pregled pasmine:

Težina: Do 3 kg

Visina: Manja od 17 cm Tjelesne karakteristike: Mekana dupla dlaka Boja krzna može biti crna, čokoladna, narandžasta...

Pudlica

Ova pasmina je poznata po svojoj inteligenciji, sportskim i društvenim vještinama. Pudlice su savršene za porodice. Mini pudlice najčešće imaju oko dvije kile, dok pudlice standardne veličine imaju između 20 i 30 kilograma. Jedna od najboljih osobina ove pasmine je to što se ne linja. Njihova kovrčava dlaka rijetko pada, što je sjajna vijest za vaš usisavač, ali i za one koji su alergični na pseću dlaku.

Pregled pasmine:

Težina: Do 3 kg Visina: Do 25 cm Tjelesne karakteristike: Gusto kovrdžavo krzno Boja krzna može biti bijela, crna, boja marelice...

Bigl

Možda su mali, ali su zato energični i druželjubivi. Većina mini biglova teži svega šest kilograma, što je mnogo za mini pse. Oni su tvrdoglavi,  ali na dresuru s nagradama i igrama reagiraju odlično.

Težina: Do 9 kg

Visina: Do 38 cm Tjelesne karakteristike: Solidna građa.

Boja krzna je crno-smeđa, smeđe-bijela...

Maltezer

Ne samo da su maltezeri jedna od najstarijih pasmina (vuku porijeklo od prije 3.000 godina), nego su u prošlosti smatrani kraljevskom pasminom. Mini verzija ove pasmine je teška svega dva ili tri kilograma. Zbog svoje male strukture ovi psi su odlični za one ljude kojima je potreban neko s kim će se maziti.

Pregled pasmine:

Težina: Do 3 kg Visina: Do 17 cm Tjelesne karakteristike: Tamne oči.

Bijelo, svilenkasto jednoslojno krzno

Pomski

Kao što i samo ime sugerira, ova pasmina je rezultat parenja sibirskog haskija s pomerancem. Veličina ovog minijaturnog psa razlikuje se ovisno o tome koliko pomiješanih gena sadrži njegov DNK. Bez obzira na veličinu, veoma su aktivni i zahtijevaju nekoliko šetnji tokom dana.

Pregled pasmine:

Težina: Do 4 kg Visina: Do 25 cm Tjelesne karakteristike: Izgledaju kao minijaturni vukovi. Boje krzna su bijela, siva, crna...

Jorkširski terijer

Ova pasmina je već bila veoma popularna zbog svoje veličine, ali je minijaturna verzija također veoma tražena. Ovi maleni psi imaju jedva tri kile, ali zato imaju karakter velikog psa. Ovi terijeri su glasni, zaštitnički nastrojeni i samouvjereni. Odani su svojoj porodici.

Pregled pasmine:

Težina: Do 3 kg Visina: Do 17 cm Tjelesne karakteristike: Svileno krzno. Boje krzna su najčešće crna i tamnožuta

Bišon

U slobodnom prijevodu naziv bišon znači "kovrdžavi pas za krilo". Ljudi ih često nazivaju i živim plišanim igračkama. Bišone najčešće možete vidjeti kako se maze sa svojim vlasnicima, ali oni se vole i igrati. Potrebna im je umjerena, ali redovna tjelesna aktivnost.

Težina: Do 5 kg Visina: Do 25,4 cm Tjelesne karakteristike: Tamne, oprezne oči Krzno im je mekano i gusto. Boja krzna je najčešće bijela, bijelo-narančasta, bijelo-kremasta

Čivava

Osim uloga koje ova pasmina ima u reklamama i čistog obožavanja koje dobija od poznatih ličnosti, mini čivave imaju i svoje loše strane. Ako se ne dresira pravilno  i ne socijalizira pažljivo, ova pasmina može postati veoma plašljiva i agresivna prema strancima. Potrebna im je redovna vježba i mentalna stimulacija.

Pregled pasmine:

Težina: Oko 3 kg Visina: Oko 12 cm Tjelesne karakteristike: Oprezan izraz lica Boje krzna su, između ostalih, crna i tamnožuta

Mops

Minijaturni mops je idealan ljubimac za male stambene prostore. Najčešće ima 3 kile, voli odmarati i nije mu potrebna posebna vježba niti šetnja. Mops je tvrdoglav, ali dobro reagira na dresiranje, pogotovo ako vlasnik nudi nagradu za dobro obavljen posao.

Pregled pasmine:

Težina: Oko 6 kg Visina: Oko 25 cm Tjelesne karakteristike: Kratke noge i lice Glatko krzno

Shih-tzu

Minijaturni predstavnici ove pasmine su najveće dive u psećem svijetu. Ispod duge, svilenkaste dlake shih-tzu krije mišićavo tijelo koje je stvoreno za tjelesne aktivnosti. Bez obzira na njihovu muskulaturu, ne biste ih trebali previše umarati. Oni imaju ravno lice, pa mogu imati problema s disanjem i pregrijavanjem uslijed prevelikog umora.

Težina: Do 4 kg Visina: Do 22 cm Tjelesne karakteristike: Dugo i lepršavo krzno Boje krzna su crna, plava, zlatna, siva.