Humani čin
130

Bolničar u razrušenom Idlibu brine o 400 napuštenih i povrijeđenih mačaka

N. C.
(Foto: Screenshot)
(Foto: Screenshot)
Alaa Aljaleel je bolničar koji spašava životinje u ratnim vremenima u Siriji. Ovaj bolničar se brine o 400 povrijeđenih i napuštenih mačaka u ratom razorenom Idlibu.

U njegovom skloništu za napuštene životinje nalazi se 400 mačaka. Kada su vlasnici mačaka bježali od rata mnoge su ostale same te se bore da prežive bez ljudi oko sebe.

Neke od njih su povrijeđene i bez Aljaleela ne bi preživjele.

"Volim životinje otkad znam za sebe. To sam naslijedio od oca i djeda koji su imali veliko srce za mačke i životinje uopće. Ovdje sada živi oko 400 mačaka, ali ima ih još nekoliko koje povremeno dolaze. Naša vrata su im uvijek otvorena. Neke ovdje dolaze samo kada su gladne", dodaje.


Aljaleel prima hitni poziv. Jedan pas je pogođen gelerima granate.

"Geleri su još unutra", dodaje.

Aljaleelov tim odlučuje da se psu amputira noga, jer je to jedini način da on preživi. Kao bolničar Aljaleel je spasio mnoge žrtve rata. Kada je shvatio da životinjama niko ne pomaže, otvorio je sklonište za nezbrinute životinje. Mnogi misle da u ratu treba pomagati ljudima, a ne i životinjama.

"Pokušavam objasniti šta radim. Stvarno bismo svi na brigu o životinjama trebali gledati kao na našu moralnu obavezu. Zato što su one Božija stvrenja kao i mi. Naša vjera nas poziva da im pomognemo, posebno mačkama i psima kao našim prijateljima", naveo je.