Ljubimica Dubrovnika
120

Anastazija je najpoznatija mačka u Hrvatskoj, zbog njene "deložacije" bojkotuju muzej

N. O.
Mačka Anastazija (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)
Mačka Anastazija (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)
Mačka Anastazija ovih dana je najpoznatiji kućni ljubimac u susjednoj Hrvatskoj, a odluka uprave Dubrovačkih muzeja o njenoj "deložaciji" iz Kneževog dvora gdje je obitavala izazvala je negodovanje stanovnika zbog čega im ostavljaju negativne recenzije na Facebooku.

Ljubimica Dubrovčana stanovala je u Kneževom dvoru, nakon čega je "deložirana" odlukom uprave Dubrovačkih muzeja. Zatim je dobila posebno napravljenu kućicu na istom mjestu, s motivima dvora.

Kućica je bila stilski usklađena s palačom koja datira iz 13. stoljeće, međutim uprava muzeja nije se složilla da kućica stoji na trijemu dvora pa je Anastazija opet deložirana.

Opravdanje za svoju odluku pronašli su u činjenici da je riječ o historijskoj jezgri Dubrovnika koja je pod zaštitom UNESCO-ove svjetske baštine te da nikome nije dozvoljeno mijenjati zdanje pa čak ni dodati kućicu za ljubimce.

U priču se na kraju uključio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković poručivši da je niko neće dirati, a zbog cijeli situacije Dubrovčani su muzeju odlučili uzvratiti negativnim recenzijama na društvenim mrežama.

Na Facebook stranici Prijatelji životinja pozvali su sve da "ostave svoje komentare Dubrovačkom muzeju vezano za slučaj mace Anastazije".

"Žalosno je što direktorica muzeja smatra da će odstranjivanjem kućice i mačke Anastazije iz prostora muzeja pokazati veliku kulturu tog prostora jer su mačke za nju valjda prljave životinje koje oskrnavljuju čisti muzejski prostor", napisali su u objavi.

Poručili su kako tjeranjem mačke iz muzeja uprava pokazuje "primitivnost i barbarstvo, a ne kulturu" te da odbijaju turiste umjesto da ih privlače.

"Nadam se da će u vodstvu muzeja prevladati glas razuma i empatije", stoji u objavi.

U četvrtak je prosječna ocjena Facebook stranice Dubrovačkih muzeja iznosila 1,2 od maksimalnih 5.