Savjeti stručnjaka
151

Ako želite uzgajati kraljevske pitone, trebali biste znati ove stvari o njima

DP
Ova vrsta ne spada u posebno opasne zmije, a na njima se može dobro zaraditi, pa ih mnogi ljudi odlučuju uzgajati. Ipak, postoje određena pravila i idealno vrijeme za njihovo razmnožavanje.

Ako ste se nekada zapitali kako uzgajati kraljevskog pitona, niste jedini, piše lovetoknow. Mnogi vlasnici ovih neuobičajenih ljubimaca su, nakon nekog vremena, odlučili kupiti još jednog (ili više njih). Ipak, postoje stvari koje morate znati ako želite uzgajati ove životinje.

Uzgoj kraljevskog pitona

Na ovim zmijama može se dosta zaraditi, pa se mnogi odlučuju baviti uzgojem kraljevskih pitona. Ipak, ako želite postati ozbiljan uzgajivač, potrebno je dobro se informisati o potrebama ovih zmija i razumjeti ih što bolje. Dakle, prvo smislite što ćete raditi s bebama pitona kada stignu, pa onda ženku i mužjaka stavite u isti kavez kako biste pokrenuli uzgoj ovih životinja.

Kako uzgajati ovu vrstu zmija

Većina uzgajivača kraljevskog pitona smatra da je idealno vrijeme za početak sezone parenja prvi dan decembra, jer se u to vrijeme događa i u prirodi. Zbog toga proces uzgoja ovisi dosta i o temperaturi. Zmije u divljini se često pare tokom hladnijih mjeseci, ali sve se to smatra pripremom. Parenje koje se zaista računa događa se na proljeće, kada temperature narastu.

Sparivanje zmija

Prije nego što počnete uzgajati ove zmije, budite sigurni da radite s mužjakom i ženkom, a određivanje spolova zmija nije baš lagan posao. Ako niste pažljivi, mogli biste povrijediti zmiju, pa ako se ne snalazite najbolje, zamolite profesionalca da obavi ovo umjesto vas. Dakle, da bi se utvrdio spol zmije, potrebno je izvršiti proces koji se zove sondiranje.

Sondiranje se sastoji od guranja sterilne sonde (one koja je odgovarajuće veličine za vašu zmiju) u zmijinu kloaku (zadnji dio crijeva), prema vrhu repa. Korištenje lubrikanta na bazi vode olakšat će vam ovo i bit će ugodnije za zmiju. Kada osjetite otpor, zaustavite sondu, obilježite prstom koliko duboko je sonda prodrla i izvucite sondu.

Ako je sonda ušla između sedam i deset potkožnih ljuski duboko, u pitanju je mužjak. Kod ženki će sonda prodrijeti znatno manje nego kod mužjaka, ulazeći u dubinu samo tri ili četiri potkožne ljuske.

Hladnije temperature daju plodnije ženke

Stanište ženki potrebno je držati hladnijim nego obično od jednog do tri mjeseca, kako bi postala plodna. Ovo se radi kako bi se oponašalo prirodno stanište na koje je ona navikla.

Temperatura zraka u staništu ne bi trebala biti viša od 21 Celzijev stepen u prosjeku, noću. Temperaturu u toplom dijelu staništa također bi trebalo smanjiti, u prosjeku na 27 Celzijevih stepeni, posebno noću.

Tokom dana se temperatura može vratiti normalnom rasponu, ali se noću mora održavati hladnija temperatura

Nakon jednog do tri mjeseca hladnoće, vratite staništu normalnu noćnu temperaturu. Ovo će zmiji signalizirati povratak proljeća i pripremit će je za proces plodnosti.

Stimulirajte mužjaka

Mužjaci kraljevskog pitona uglavnom nisu zainteresirani za suprotni spol. Zapravo, najbolji način kako stimulirati mužjaka ove vrste za seks je staviti ga u okruženje s drugim mužjacima. Kada se muški kraljevski pitoni nađu ovako zajedno, počet će primjećivati jedni druge i podizati se u gotovo vertikalan položaj. Ova promjena dosta stimulira mužjake zmija i odjednom se počinju zanimati za ženke. Oni će se do te mjere zainteresirati za ženke da će odbijati jesti tokom sezone parenja.

Upoznajte mužjaka i ženku

Kada je mužjak stimuliran, predstavite ga ženki. Oni će se možda malo sukobiti, ali neka vas to ne brine – to je potpuno normalno i vrlo rijetko se događa da se povrijede. Omogućite zmijama upoznavanje, a priroda će odraditi ostalo. Jednom kada se dvije zmije smire, normalno će se povezati.

Ne uznemiravajte zmije

Kada se jednom mužjak i ženka povežu, pokušajte ih ne uznemiravati. Oni često mogu ostati povezani i dva dana, ali mogu prekinuti vezu ako su uplašeni ili prekinuti. Ako se ovo dogodi, parenje će biti neefikasno. Obično traje najmanje četiri sata kako bi došlo do uspješnog snošaja i sve manje od toga se najčešće pokazalo kao neuspješno.

Kada kraljevski piton položi jaja

Prvi znak da je ženka plodna je težina u donjem dijelu njenog tijela. Ovo stanje naziva se gravidnim. Kada se približi vrijeme polaganja jaja, ženka će, prirodno, postati uznemirena i tražit će mjesto na koje može položiti jaja

Kada položi jaja, zmija će se omotati oko njih Postavite inkubator tako da možete odmah prebaciti jaja iz staništa u njega. Kada premještate jaja, važno je držati ih pravilno, okrenuta prema gore

Neki uzgajivači obilježavaju jaja kako bi znali koja je gornja strana, kako bi spriječili slučajno okretanje

Da se beba zmije izlegne iz jajeta, bit će potrebno otprilike 80 dana.

Nakon što jaja premjestite u inkubator, ženku morate ponovo prilagoditi njenom staništu, uklanjajući sve tragove polaganja i miris jaja. Temeljno očistite i operite stanište i operite zmiju blagim sapunom, prije nego što je vratite u stanište. Ako ne učinite ovo, nedostajat će joj da steže jaja i odmah će pokušati inkubirati svoju posudu za vodu ili postelju na kojoj spava. U nekim slučajevima, ona će čak odbijati jesti.

Dobro razmislite prije nego što počnete uzgajati kraljevske pitone

Prije nego što počnete uzgajati ove zmije, uvjerite se da možete osigurati dovoljno prostora za bebe i da imate dovoljno prostora za staništa kako biste ih čuvali i brinuli se o njima. Ako ne možete osigurati adekvatne domove za zmije koje planirate proizvoditi, nema ih smisla uzgajati.