Za zdrav odnos
41

Stručnjaci kažu da ove dvije stvari u vezi mogu spriječiti raskid

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Razlike u vezi mogu postati problem nakon nekog vremena provedenog zajedno, međutim, parovi koji čine dvije stvari mogu spriječiti raskid.

Ljubav spaja ljude na misteriozan način. Ponekad ste toliko različiti da to ne razumijete – samo kliknete. Suprotnosti su često najbolje komplementarne, bez obzira koliko su dvije osobe različite. Ipak, ako vam vaša dinamika ima smisla na početku vaše veze, sve se to kasnije može promijeniti. Ličnost vašeg partnera možda neće biti usklađena s vašim trenutnim potrebama, što može potpuno uništiti vašu vezu. Međutim, dva faktora mogu spriječiti razvod ili raskid.

Terapeutkinja Melanie Gorman, autorica Cathleen Miller, bihejvioralni analitičar Steven Sisler i biološka antropologinja dr. Helen Fisher su za YourTango.com otkrile koje dvije stvari mogu spriječiti razvod.

"Znajte ko ste" - Upoznajte sebe i shvatite kakav tip ličnosti imate. Kasnije to podijelite sa svojim partnerom kako biste razumjeli potrebe jedni drugih i zajedno radili na ispunjavanju tih potreba.

"Poštujte svoje razlike" - Shvatite da vaš partner nije poput vas u mnogo stvari. Ne tjerajte ga da živi život na isti način kao vi. Poštujte da je vaš partner drugačiji i uživajte u zajedničkom životu sa tim razlikama.

"Znate, problem je što ne vidimo ljude onakvima kakvi jesu", objašnjava Steven Sisler, "Vidimo ih onakvima kakvi mi jesmo. To stvara poteškoće. Dakle, moramo ih vidjeti onakvima kakvi jesu, i ... poštovati razliku i shvatiti da nešto ne rade jer pokušavaju vas iznerviraju".