Sveti mjesec za muslimane
198

Šta je dozvoljeno, a šta ne: Da li intimni odnosi kvare post tokom ramazana?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mjesec ramazan je sveti mjesec za muslimane. Za ovaj mjesec se najviše veže post, koji traje od zore pa sve do zalaska sunca. No, postoje još neka pravila koja se moraju poštovati kako bi post bio valjan.
Izvršni direktor Muslim Charity Righta Sajad Mahmood naveo je da je post tokom ramazana izuzetno važan, jer je to vrijeme za poboljšanje povezanosti s Bogom i vrijeme za samokontrolu.

"Ramazan je mjesec koji bi ostatak godine trebao djelovati kao mjesec duhovne obuke. Cilj ramazana je pomoći vam da steknete dobre navike za ostatak godine kako biste bili duhovno i mentalno jači nego što ste bili prije", rekao je Mahmood.

No, ovdje se ne radi samo o kontroliranju obroka i posta. Postoje i pravila koja se tiču intimnih odnosa tokom ovog mjeseca. Mnogi bi se mogli zapitati da li je seks dozvoljen za vrijeme ramazana.

Stvarnost je da će mnogi muslimani bez obzira na njihov bračni status i dalje biti seksualno aktivni tokom mjeseca ramazana. Međutim, šta je dopušteno, a šta nije, vezano je uz sate posta.

Za vrijeme posta zabranjen je spolni odnos. Jednom kada post završi za taj dan, one stvari koje se smatraju zabranjenim u dnevnim satima mogu se nastaviti dok post ne počne ponovno narednog dana.

"Grljenje i ljubljenje je dopušteno između supružnika tokom dana, sve dok to ne dovodi do intimnijih odnosa. Ovo pravilo služi da se vjernici ne ometaju tokom dana i da imaju više vremena za bogoslužje i dobra djela prema drugima", navodi Mahmood.

Iako bi najviše vremena i energije trebalo potrošiti na vjerske dužnosti, muslimanima je dopušteno nastaviti sa svojim seksualnim životom nakon akšama odnosno kada padne mrak pa sve do svitanja.

Važno je istaknuti da islam ne dopušta izvanbračne seksualne odnose, tako da tokom ovog svetog mjeseca, izvanbračne odnose tehnički treba još više izbjegavati. Ramazan utječe na mnoge aspekte života postača, a ne samo na ono kada se jede. On utječe na njihov seksualni život, društvene planove, hobije i navike potrošnje. To je mjesec, koji prije svega posvećen vjeri.