Korisni savjeti
23

Psihoterapeut upozorava: S ovakvim tipovima muškaraca nikad ne treba ulaziti u ljubavnu vezu

D. J.
Foto: Imdb
Foto: Imdb
Steven Ing, psihoterapeut i savjetnik za odnose s tridesetogodišnjim iskustvom, u svojim kolumnama za Psychology Today otkrio je s kakvim muškarcima žene ne bi nikad trebale izlaziti.

Ing smatra da mudre žene neće birati muškarce koji ih ne doživljavaju kao ravnopravan spol i one koji nisu spremni razgovarati o seksu, otkrio je u prve dvije kolumne. U trećoj je istaknuo još jedan savjet: "Nikad ne izlazite s muškarcem koji se ne može obavezati na odnos bez zlostavljanja."

"Ako pogledate oko sebe, vidjet ćete puno nasilnih veza u kakvima sigurno ne biste htjeli završiti. Gotovo svaka zlostavljana žena (ili muškarac) započela je vezu s nekim ko se činio savršenim, apsolutno predivnim, sve dok se nije pojavilo iznenađenje. Počelo je zlostavljanje. Pritom ne mislimo odmah na fizičko zlostavljanje, ono može započeti suptilno, primjerice od opaske kako je vaš ukus u muzici odvratan", tvrdi Ing.

Tjelesnom zlostavljanju nerijetko prethodi verbalno zlostavljanje, no njemu može prethoditi i neverbalno zlostavljanje (pogledi uz kolutanje očima, bijesno puhanje, okretanje leđa dok osoba govori i slično).

Neverbalnom ponašanju prethodi i nastojanje da partner uspostavi dominaciju i moć. Tako će, na primjer, u nekoj raspravi reći: "Kad mislim da se neko ponaša kao kuja, u redu je nazvati ga kujom." Nije rečeno vama, pomislit ćete, pa zašto biste se onda vrijeđali.

No ovakve vrste razgovora jako su važne jer vam budući partner daje do znanja da je pod određenim uvjetima zapravo u redu biti nasilnik. Ovo ponašanje je opravdano u njihovom umu pa kad osjeti potrebu da vas nazove kujom, učinit će to. Ovaj način razmišljanja zanemaruje činjenicu da se pod zlostavljanjem podrazumijeva i odnošenje prema ljudima s nepoštovanjem.

Ideja ulaska u ljubavnu vezu temelji se na ideji da se osjećate sigurno. Trebali biste moći disati. Ne smijete se osjećati zlostavljano. Ako ste pogriješili u izboru, odnosno završili u vezi s takvom osobom, ako nema promjena, izađite iz veze i poradite na tome da naučite bolje prepoznati znakove zlostavljanja kako se to ne bi ponovilo.