Sve ima svoje granice
13

Prepoznajte emotivnog manipulatora u vezi i spriječite da postanete njegova žrtva

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Psihološka manipulacija u vezama način je da se pokaže moć i kontrola nad drugom osobom. Donosimo vam savjete kako da spriječite da postanete žrtvom emotivnog manipulatora.

Ovo su neki skriveni oblici manipualcije i evo kako ih možete izbjeći.

Intelektualno maltretiranje

Jednostavnim riječima, vaš partner može vas svaki dan gnjaviti s puno zanimljivih informacija i pokazivanja svojih znanja i vještina. U toj se situaciji možete osjećati glupo ako ne znate kako se zaštititi.

Kako to izbjeći:

Prije svega, trebali biste shvatiti da je možda vaš partner u nekim područjima dobar, ali da ste isto tako i vi bolji od njega u nekim drugim stvarima. Predložite razgovor o zajedničkim temama. Ne dozvolite nikome da vas naziva glupim. Zatražite poštovanje, ali učinite to na miran i pristojan način.

Tjeraju vas da se osjećate krivim

"Da, sretan sam zbog tebe što sam se sreo s tvojim prijateljima, ali bilo mi je pomalo dosadno."

Zbog ove fraze možete osjećati krivicu. Manipulatori uvijek pokušavaju predstaviti sebe kao dobricu i da sve rade za vas, ali da vi to jednostavno ne cijenite.

Kako to izbjeći:

Usredotočite se na manipulatora, a ne na svoju krivicu. Zapamtite da imate pravo biti sretni.

Ne daju vam vremena da odlučite

Čini se da imate izbor, ali ustvari ga nemate. Morate nešto hitno učiniti, u protivnom će se vaš partner uznemiriti. Ovakve situacije se dešavaju često.

Kako to izbjeći:

Sjetite se da imate svoje granice. Pitajte svog partnera da li je uredu kako se ponaša prema vama. Nema potrebe da mu se pravdate ako nešto ne možete odmah učiniti. U životu postoji puno prečih stvari od ispunjavanja njegovih želja.

Ismijavanje

Postoji vrsta manipulatora koji koriste sarkazam i ironiju kako bi vas ponizili.

Kako to izbjeći:

Ne hranite manipulatora suzama. Ostanite pribrani i pokušajte takve opaske ignorirati.

Šutnja

Ako se svađate i vaš partner ne odgovara na vaše poruke ili pozive, čak i ako živite zajedno je oblik pasivne manipulacije.

Kako to izbjeći:

Nemojte brkati šutnju sa stidljivošću. Pokušajte otkriti osjećaje svog partnera. Recite mu da je ipak bolje da razgovarate i riješite problem.

Partner vas pokušava natjerati na nešto što ne želite

Prisila je izraz dominacije. Može početi s malim stvarima, a zatim s većim i ozbiljnijim. Naprimjer, vaš partner može vam određivati šta ćete obući.

Kako to izbjeći:

Trebali biste to odmah prepoznati i staviti mu do znanja da vas treba prestati pretjerano kontrolirati i zlostavljati. Da biste ostali u zdravoj vezi, porazgovarajte s terapeutom.

Pasivna agresija kada nisu u pravu

Kada se svađate, vaš partner umjesto da konstruktivno razgovara s vama, ironično kaže: "Da, svakako. Uvijek si ti u pravu! ”.

Kako to izbjeći:

Pitajte manipulatora može li vam direktno reći šta želi. Odgovorite mu humorom, ali ne sarkazmom i budite direktni, jasni i iskreni.