Važan aspekt
0

Ovih osam znakova pokazuje da ste izgradili čvrsto povjerenje u vezi

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Stručnjak za ljubavne odnose Tim Lott kaže da postoje tri važna aspekta svake uspješne veze: komunikacija, poštovanje i povjerenje. Steći povjerenje možda je i najteže.

Ovih osam znakova pokazuje da imate poverenje jedno u drugo:

Ne plašite se biti ono što jeste

Prema mišljenju psihologa, mogu postojati prirodni i neprirodni odnosi. U neprirodnim odnosima obično je sve savršeno. Izgledate kao na društvenim mrežama, plašite se izaći pred partnera bez šminke, frizure i lijepe odjeće.

U prirodnim vezama partneri nisu stidljivi i ne plaše se biti ono što jesu. Možete hodati u kući u farmerkama, grudnjaku, jesti čips u krevetu i znati da je to vašem partneru sasvim prihvatljivo.

Pričate kako ste proveli dan

Ukoliko sa svojim partnerom možete razgovarati o tome kako ste proveli dan, uključujući i one nimalo lijepe detalje, onda je sklad u vašoj vezi očigledan. Ovakvi razgovori osim sklada razvijaju i povjerenje i omogućavaju vam ne samo da budete partneri, već i najbolji prijatelji.

Možete govoriti o ružnoj prošlosti

To mogu biti problemi s roditeljima, toksični odnosi iz prošlosti ili teška operacija. O ovakvim stvarima obično ne razgovarate s osobama kojima ne vjerujemo. Osim toga, ako ste otvoreni za razgovor o svojim bolnim iskustvima s osobom koju volite, steći ćete novi nivo povjerenja.

Dijelite bankovni račun ili znate PIN za njegovu karticu

Dijeljenje bankovnog računa može biti veliki znak povjerenja. Partneri pokazuju da su spremni za razgovor o novčanim problemima i pronalaženju kompromisa.

Ne kontrolirate jedni druge

Nedostatak povjerenja može pokvariti odnose, posebno ako kontrolirate svog partnera i zivkate ga svakih pet minuta. Partneru morate dati prostora i ne pritiskati ga previše. Suzbijte negativne emocije i naučite mu vjerovati.

Ne krijete svoj telefon

Društvene mreže mogu izazvati ljubomoru, a Facebook i Instagram mogu biti razlog svađe, pa čak i raskida veze. Ukoliko vam partner ne brani da koristite njegov telefon i imate pristup svim njegovim društvenim mrežama, sigurno ste postigli dobar nivo povjerenja.

Iskazujete i pozitivne i negativne emocije

Svako ima trenutke kada sve pođe po zlu, ako ste dovoljno otvoreni da o ovim stvarima razgovarate sa svojim partnerom, to znači da im vjerujete. Kada nadvladate strah da bi vas partner mogao povrijediti, to će biti ogromna dobit za vašu vezu.

Oboje priznajte greške

Ako ne ignorirate probleme, pokazujete empatiju i možete priznati da niste u pravu, to je znak zdrave veze. U vezi je najbitnije ne kriviti partnere za svoje osjećaje.