Zanimljiva iskustva
10

Matičarka iz Sarajeva: Jednom sam pomirila mladence, a najkraći brak koji pamtim trajao je 5 dana

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vjenčanje je najvažniji dan u životu svakog para koji se odlučio na taj korak zakonskog ozvaničenja veze i početka stvaranja porodice. Ipak, parovi se danas često iz krivih razloga odlučuju na ovaj važan korak, kažu nam iz matičnog ureda Općine Ilidža.

Svoje iskustvo s nama je podijelila jedna od matičarki koja se ovim poslom bavi već pet godina. Prošle godine vjenčala je 675 parova. Ispričala nam je detalje nekih od vjenčanja koja su joj posebno ostala u sjećanju.

"U augustu i septembru imamo najviše vjenčanja. Jedne subote sam vjenčala trideset parova. Ceremonija u tom slučaju ne može trajati duže od 15 minuta, jer imamo puno restorana na području općine Ilidža, a trudim se svima izaći ususret. Ne želimo ljudima reći da nemamo termin pa gledamo da sve ispoštujemo", kažu nam iz matičnog ureda Općine Ilidža.

Naša sagovornica kaže da joj se najviše sviđaju stariji parovi, ljudi koji su i nakon razvoda ljubavi odlučili dati drugu ili u primjeru koji slijedi treću šansu.

"Sjećam se jednog gospodina koji je imao 74 godine, to mu je bio treći brak. Pitala sam ga na vjenčanju da li pristaje da sklopi brak sa svojom izabranicom, a on mi je dva puta govorio kako je voli. Nakon trećeg puta, kada sam ponovila pitanje, tek onda je rekao 'da'", govori matičarka iz Sarajeva.

Mlađi parovi danas, dodaje, uglavnom žele da se vjenčaju u restoranima, a mnogo manji broj njih u općini, po tradicionalnim običajima.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

"Nažalost, moram konstatovati da puno mlađih parova ide u inozemstvo i vjenčavaju se samo zbog posla i papira. Cijela jedna generacija ide iz Bosne i Hercegovine, a to nikoga ne brine. Polovini parova danas ne bi trebalo dozvoliti da se vjenčaju, jer to rade iz potpuno krivih razloga. Nema iskrene ljubavi, važno im je samo da organizuju što skuplju svadbu, da se o tome priča na sav glas", govori matičarka.

Iz tog razloga, ističe, ono što brzo plane, još brže se ugasi. Podijelila je jedan takav slučaj s nama.

"Sjećam se jednog slučaj, djevojka je bila iz Sarajeva, a njeni roditelji su iz Malezije. Ona je predivna, dok, s druge strane, za njenog izabranika nisam imala takav dojam. Ne znam zašto, ali sam pomislila kako se njihov brak neće održati. Nažalost, tako je i bilo. Njena majka je došla nakon tri mjeseca i rekla da se oni žele razvesti. U međuvremenu, taj mladoženja je nakon tri godine ponovo došao da sklopi brak, ali s djevojkom koja živi u inozemstvu i ima njemačko državljanstvo", priča nam.

Osim toga, dešavale su se, kaže, i situacije u kojima su parovi prekidali sve u posljednji tren. Ali, s druge strane svjedočila je i pričama koje su, uprkos svađama, imale sretan završetak.

"Desilo se jednom i da su se mladenci posvađali dan prije vjenčanja i sve su otkazali, a jednom sam čak i pomirila mladence. Razne su situacije. Bio je slučaj gdje smo vjenčali jednog starijeg momka koji se razveo u roku 15 dana, s tim što je najkraći brak koji pamtim trajao pet dana", prisjeća se naša sagovornica.