Statistika za 2023.
29

Ljubav u brojkama: Koji je najromantičniji grad u Hrvatskoj i ko uglavnom plaća putovanja

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
GetByBus.com i GetByFerry.com su sproveli istraživanje koje obuhvaća više od 10.000 parova koji su odlazili na romantična putovanja koristeći ove platforme. Istraživanje je otkrilo zanimljive trendove i preferencije zaljubljenih Hrvata.

Sproveli su istraživanje na temelju uzorka od čak 10.000 parova, a kao bazu podataka su uzeli svoj rezervacijski sistem. Pogledali su listu putnika koji putuju u paru i istražili koja se imena najčešće ponavljaju te gdje se i kada najčešće putuje.

Rezultati su pokazali da parovi najčešće putuju u Zagreb, Split, Zadar, Šibenik i Rijeku. Pogledamo li najromantičnije destinacije, vidimo da i žene i muškarci odabiru iste lokacije za uživanje sa svojom boljom polovicom. Zagreb, Split i Zadar su najpopularnije destinacije za romantičan provod, s tim da žene nešto više preferiraju Split, a muškarci Zadar.

Foto: getbybus.com
Foto: getbybus.com

Muškarci preferiraju ljetna putovanja, dok žene preferiraju zimska. Najčešće se putuje u decembru i augustu. Podatak koji ih je malo iznenadio jest da je upravo februar mjesec u kojem se najmanje putuje! Čini se da Valentinovo najviše vole slaviti kod kuće.

U Split najčešće putuju putnici imena Stipe i Ivana. U Zagreb najčešće putuju putnici imena Filip i Ana. U Zadar najčešće putuju putnici imena Ivan i Marija. U Šibenik najčešće putuju putnici imena Marko i Marija. U Rijeku najčešće putuju putnici imena Tibor i Ana.

Foto: getbybus.com
Foto: getbybus.com

Od ukupnog naših parova, najčešća imena putnica koja idu na romantična putovanja su Ana, Ivana i Marija. Među muškim imenima najviše se spominju Ivan, Marko i Josip. S druge strane, ako pogledamo ko plaća putovanja, najromantičnije žene su Kristina, Ivana i Martina. Najromantičniji muškarci koji plaćaju najviše putovanja su Mario, Dominik i Bruno.

Uz to, zanimalo ih je još nešto - kojim ženama muškarci najčešće plaćaju putovanja, a kojim muškarcima žene najčešće plaćaju Muškarci najčešće plaćaju ženama koje se zovu Nika, Lana i Dora. S druge strane, žene najčešće poklanjaju putovanja Lovri, Davidu i Anti.

Foto: getbybus.com
Foto: getbybus.com

Generalno, kada pogledamo ko najviše plaća putovanja, vidimo da 67 posto putovanja plaćaju žene, a 33 posto putovanja plaćaju muškarci. Može se reći da su najčešće žene te koje organiziranju putovanja autobusom. Je li razlog tome to što žene više vole organizirati putovanja, to što su muškarci češće zaduženi za rezrviranje smještaja ili nešto treće, možemo se samo pitati.