Nakon raskida
57

Koliko vremena je ljudima potrebno da se oporave od slomljenog srca

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Raskid veze nerijetko završava i slomljenim srcem, a studija objavljena u Journal of Positive Psychology otkrila je i koliko ljudima u prosjeku treba da se oporave.

Određena osjećanja idu uz slomljeno srce - zbunjenost, ljutnja i tuga. Ipak, ako vas nisko samopouzdanje dovodi do toga da se stalno krivite i omalovažavate, prebroditi raskid postaje još teže i vaše "izlječenje" će biti sporo.

Kada vam je srce slomljeno, osjećate se bezvrijednim, što vas dovodi do toga da se držite onoga što više nije dostupno i/ili zdravo. Ironično, procjena koliko dugo će trajati vaše loše stanje nakon raskida zavisi, u određenoj mjeri, od vašeg samopoštovanja.

Studija objavljena u Journal of Positive Psychology je pokazala da je za 71 posto od 155 mladih odraslih bilo potrebno oko 11 sedmica da vide pozitivne promjene. Do kraja tri mjeseca, ispitanici su mogli vidjeti pozitivne aspekte svojih raskida. Također su osjećali da su sazreli i postali usmjereniji ka cilju - pozitivnim promjenama nakon raskida.

Razumno je očekivati ​​da "oporavak" vašeg niskog samopoštovanja nakon raskida može potrajati najmanje nekoliko sedmica. Ipak, faktori koji utječu na taj vremenski okvir zavise od vas i veze koja se upravo završila.

Još jedna studija ustanovila je da žene, Afroamerikanci i heteroseksualci imaju više pozitivnih rezultata i brže se oporavljaju od slomljenog srca. Međutim, najbolje rezultate su imale osobe koje su inicirale raskid.