Pokazalo istraživanje
42

Koliko često bi muškarci trebali ejakulirati da očuvaju svoje zdravlje

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Istraživači s Univerziteta Harvard bavili su se pitanjem koliko bi često bi muškarci trebali ejakulirati kako bi očuvali svoje zdravlje.

U istraživanju je učestvovalo 31.925 muškaraca. Utvrđeno je da bi trebali ejakulirati najmanje 21 put mjesečno. Rezultati su objavljeni u stručnom časopisu European Urology.

"Procijenili smo da li je učestalost ejakulacije u odrasloj dobi povezana s rizikom od raka prostate u velikom istraživanju u Sjedinjenim Američkim Državama. Otkrili smo da muškarci koji su prijavili veću učestalost ejakulacije u odrasloj dobi imaju manju vjerovatnoću da im naknadno bude dijagnosticiran rak prostate", naveli su istraživači.

Česta ejakulacija ima broje prednosti, a samo neke od njih su: poboljšanje kvalitete sperme, jačanje imunološkog sistema, ublažavanje glavobolja, smanjenje rizika od srčanih bolesti, poboljšanje kvalitete sna i oslobađanje od stresa.

U rijetkim slučajevima može doći do pretjerane ejakulacije. Ukoliko mislite o njoj toliko često da ne možete normalno funkcionisati u svakodnevnom životu, to je znak uzbune.