Završite je zauvijek
0

Koje su posljedice toksične veze i zašto je na nju teško staviti tačku

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Toksične veze su vrlo često jako duge i teže ih je preboljeti nego obične zdrave veze, te je zbog toga jako bitno "staviti na papir" sve razloge zbog kojih želite prekinuti i držati se istih kada želite "istjerati stvari na čistac", prenosi Cosmopolitan.

Iako bismo očajnički voljeli ubrzati proces preboljevanja toksične veze, to je obično nemoguća misija i postoji niz razloga zašto se teško iščupati iz ralja lošeg odnosa.

Što duže ostajete u toksičnoj vezi, to sve više gubite dijelove sebe i svog samopouzdanja. Ako vas vaš partner kritikuje zbog stvari u kojima ste nekad uživali, prestat ćete im se radovati jer vas asociraju na kritiku i loše komentare. Samim time gubite dijelove sebe koje ste voljeli, ali se to dešava postepeno i pri prekidu shvatate da ste u potpunosti izgubili sebe i da se ponovo morate izgraditi kako bi nastavili dalje.

Mnogi ljudi upravo na tom testu padaju i ne uspjevaju nastaviti dalje jer je izgradnja sebe dug i iscrpan proces za koji je potrebno mnogo snage, a ne mogu je svi pronaći.

Osim što ste izgubili sebe, zbog toksične veze ste izgubili i jednog ili više prijatelja. Toksične veze snagu crpe iz izolacije, a loš partner će vas polako ali sigurno odvojiti od društva. Njima to odgovara jer vas tako niko ne može upozoriti na znakove koji ukazuju da vaša veza nije uredu.

To je još jedan razlog zašto je teško napustiti takvu vezu, jer vas vaši prijatelji vjerovatno neće dočekati raširenih ruku nakon što ste ih ignorisali mjesecima, te možda nećete imati potrebnu podršku za prekid i preboljevanje. Zato je važno otvoriti se ljudima i objasniti im da niste znali šta uraditi i da vam je žao što ste izgubili kontakt sa njima.

Svaki odnos započne na veoma lijep način, te se loši trenuci "na prstima" prišunjaju i počinju gomilati. Prije nego što to shvatite, nalazite se u vezi koja je ispunjena lošim momentima i jedva čekate neki dobar kako bi odahnuli. Ovako izgleda toksična veza, te je njena mana upravo to što se u početku "maskira" u normalnu i zdravu vezu.

U moru loših dana, svaki normalan vam se čini kao najljepši dan na svijetu i upravo zbog takvih "dobrih" dana odbijate napustiti vezu. Čini vam se da su oni vrijedni da trpite loše momente i nastavljate ići u borbu sa vjetrenjačama, pokušavajući popraviti ono što čemu je već odavno istekao rok trajanja.

Nalazite se u začaranom krugu i odlazak je za vas preteška opcija jer mislite da vas iza ugla čeka još jedan divan dan sa vašim toksičnim partnerom.

Ako se sa partnerom stalno svađate, onda oduvijek postoji prijetnja da će se veza prekinuti. Vjerovatno ste prekidali nekoliko puta, te bi se svaki put uspjeli vratiti jedno drugome. Ipak, čini se da se svaki put vraćate na još goru stvar nego ranije. Čak i onda kada uspijete prekinuti kontakt na duži period, čini vam se da će vas partner "presresti u ćorsokaku" i ponovo htjeti biti sa vama, što vas sprečava da započnete odnos s novom osobom.

Toksične osobe bi trebale dobiti medalju za manipuliranje emocijama, a vrlo je vjerovatno da bi one to zlato ponosno nosile. Vrlo često vam se dešava da se osjećate krivim za nešto što ste uradili, bilo da je u pitanju gledanje televizije ili kašnjenje kući, jer znate da ćete se zbog svojih postupaka susresti sa morem kritika.

Ukoliko ste prestali uživati u stvarima koje su vas ranije radovale, ako strepite od toga da vašem partneru ispričate nešto u strahu da ćete biti osuđeni, iskritikovani, ismijani ili nešto slično - vrijeme je da napustite vašu toksičnu vezu.

Utjehu pronađite u novim hobijima, u pronalaženju novih i povezivanja sa starim prijateljima, fokusirajte se na to da ponovo izgradite sebe i, što je najbitnije, u potpunosti blokirajte sav kontakt sa bivšim kako bi što prije mogli nastaviti dalje i izgraditi novi i puno vrijedniji odnos sa nekim novim.