"Ne vodi ničemu"
24

Jedna navika gotovo uvijek uništava ljubavne veze: Ne treba je shvatiti olako

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iako može djelovati bezazleno, okrivljavanje partnera (ili sebe) za svaki problem ili smetnju može postati navika u ljubavnoj vezi koja naposlijetku može uzrokovati i njen kraj.

Ova navika polako crpi vitalnu energiju iz ljubavne veze. Često nismo svjesni da to radimo i ne shvaćamo koliko je to loše za naše tijelo i dušu. Mislimo da će krivica "popraviti" sve što se događa u vezi ili učiniti da se naš partner promijeni, ali to stvara više bola i distanciranosti.

Šta prikriva "ovisnost o krivnji" u vašoj vezi? Kada krivite partnera, privremeno skidate fokus sa sebe i prebacujete ga na drugu osobu. Umjesto da preuzmete odgovornost za svoju ulogu u situaciji, vi zapravo samo "odvlačite pažnju" i to vrlo efikasno.

Okrivljavanje stvara intenzivna osjećanja, ali ne ona dobra. Umjesto da se udružite kako biste riješili problem, vi "upirete prstom" jedni u druge i pokušavate dokazati "da ste u pravu" - što na kraju ne vodi ničemu, navodi YourTango.com.

Baš poput drugih "ovisnosti", potreba za okrivljavanjem eskalira i počinje obuzimati naše razmišljanje. Ne možemo proći sat vremena bez kritičke misli ili tražimo razloge za okrivljavanje kad god možemo misleći da ćemo tako doći do krajnjeg rješenja.

Umjesto da svu svoju energiju usmjerite na to da "pobijedite u svađi" ili "da budete u pravu" te da se žalite jedno na drugo, pametnije je da se fokusirate na ono što će vas učiniti sretnim i zadovoljnim kao osobu i kao par.