Koji vi preferirate?
34

Je li jutarnji seks bolji od noćnog: Evo šta kažu stručnjaci

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stručnjaci su naveli da postoje naučni razlozi zbog kojih bi jutarnji seks mogao biti bolji od noćnog, barem za neke ljude.

Nivoi testosterona se tokom noći obnavljaju i stoga imaju tendenciju da ujutro budu na najvišem nivou, a noću na najnižem.

"Dok spavaju, stvara se testosteron za naredni dan. Nakon buđenja imaju najveću koncentraciju tog hormona u krvi, pored povećanja kortizola. Ova kombinacija je povoljna za fizičke aktivnosti, bilo da se radi o seksu ili treniranju", rekla je Alisa Vitti, autorica knjige "In The Flo".

Povišeni nivoi testosterona ujutro povećavaju libido i garantuju bolju erekciju. Kako navodi seksualna terapeutkinja Jessa Zimmerman, nivoi estrogena kod žena su također viši ujutro. Dakle, dolazi do povećanja protoka krvi u vaginu.

To znači da se tijela žena tokom spavanja "pripremaju" za seks. Veći protok krvi u vaginu i vlažnost će im pružiti više osjetljivosti i zadovoljstva.

No, napominju da su žene više zainteresovane za seks u prvoj polovini menstrualnog ciklusa (tokom folikularne i ovulacijske faze), dok u drugoj polovini (tokom lutealne i menstrualne faze) opada nivo kortizola pa ne žude toliko za intimnim odnosima.