Loše vrijeme i nedostatak novca
1

Januar je najgori mjesec za parove

Sarajevo-x.com
Kraći dani, loše vrijeme i hroničan nedostatak novca čine mjesec januar najgorim za parove.

Prosječan par se svađa osam minuta dnevno u januaru, prema istraživanju koje je objavio Daily Mail, dvije trećine parova raskinu upravo u ovom mjesecu.

Jedan od razloga je duži boravak u kući u odnosu na ljetni period.

"Tokom mračnijih zimskih mjeseci, a posebno u januaru, izražen je fenomen nazvan 'Cabin Fever' koji se javlja kada su osobe duže vremena u zatvorenom prostoru. Nedostatak sunčeve svjetlosti nas čini letargičnim i depresivnim. Nedostatak fizičke aktivnosti i činjenica da samo zatvoreni u malim prostorijama sa centralnim grijanjem nas čine nervoznim", kaže Donna Dawson, bihejvioralna psihologinja.

Ako tome dodate dosadu, nedostatak novca i previše vremena provedenog s partnerima, imate savršen recept za svađe i raskide.

Istraživanje je pokazalo da se prosječan par, zbog toga što više vremena provodi u kući, posvađa 20 puta u toku zimskog mjeseca, dok se ljeti taj broj smanjuje na 16.

Dvije trećine njih krivi loše vrijeme za boravak u kući, drugi nedostatak dnevnog svijetla, a treći potrebu za štednjom.

Januar je poguban čak i za prijateljstva pa je tako većina ljudi priznala da se rjeđe viđa s prijateljima u prvom mjesecu godine. Za 59 posto ispitanika januar je najgori mjesec za ustajanje iz kreveta.