Život u laži
0

Devedesetogodišnji veteran iz Drugog svjetskog rata postat će žena

Klix.ba
Veteran iz Drugog svjetskog rata Peter Davies počeo je proces tranzicije u ženu u svojoj 90. godini. Sada se zove Patricia.

Cijeli život provela je kao muškarac uprkos tome što je od treće godine znala da je žensko.

Davis je penzionisani industrijska fotografkinja iz Leicestershirea i plašila da se živi otvoreno kao žena jer je odrasla u društvu gdje su transrodne osobe bile izopćene i podvrgavane terapijama elektrošokovima.

Služila je kao Peter u britanskoj vojsci od 1945. do 1948. godine, što ne bi mogla da je tada bila transrodna.

"Znala sam da sam žensko u muškom tijelu od treće godine. Znala sam djevojku koja se zvala Patricia i željela sam da i mene tako zovu", kazala je.

Vjenčala se u 21. godini, a svojoj partnerici je priznala 40 godina kasnije istinu. Imala je punu podršku te joj je njena supruga kupovala nakit i haljine koje je nosila po kući.

"Imala sam 60 godina kada sam joj to priznala. Bila je saosjećajna i pomogla mi je mnogo, ali smo se dogovorile da šutim o tome", prisjetila se Patricia.

Počela je nositi štikle ali su tinejdžeri bacali jaja na nju. Sada u 90. godini je počela uzimati estrogen kako bi joj pomogao u periodu tranzicije u ženu. Priznala je sve svojim prijateljima i komšijama i kaže da joj je palo breme sa leđa.

"Živjela sam u laži. Bila sam tiha i polako sam počela jednom po jednom govoriti i objašnjavati. Svi su mi dali podršku i rekli da treba biti sretna", kazala je.

Odlučila je javno progovoriti kako bi podigla svijest o problemima transrodnih osoba kada je u pitanju ugrožavanje sigurnosti.