Poželjna osobina u vezama
23

Četiri znaka koji ukazuju da je vaš partner emocionalno inteligentniji od većine

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Emocionalna inteligencija često se navodi kao ključna vještina za profesionalni uspjeh, ali je jednako važna i u odnosima s ljubavnim partnerima.
Autorica knjige "Imunitet protiv izgaranja: Kako vam emocionalna inteligencija može pomoći da izgradite otpornost i izliječite svoj odnos s poslom" Kandi Wiens objasnila koja su to četiri znaka koja ukazuju da je osoba emocionalno inteligentnija od većine.

Mogu se upustiti u zdrav sukob s vama

Prevladavanje neugodnih situacija i sukoba s emocionalnom inteligencijom znači da ih vi i vaš partner ne izbjegavate. Sukobi koji su ostali neriješeni na kraju prerastu u ljutnju i obično su ono što stoji iza ispada bijesa.

Partner koji je uključen u zdrav sukob nije nesklon sukobu niti je pasivno agresivan. Oni ne dominiraju razgovorom, ne napadaju vas niti se uvredljivo izražavaju ili ponašaju. Mogu se naljutiti i možda čak i vikati, ali se brzo smire i sposobni su preuzeti odgovornost za ulogu koju su imali u sukobu, ispričavajući se kada je to potrebno.

Sposobni su vidjeti stvari iz tuđe perspektive

Jedan od ključnih atributa emocionalne inteligencije je empatija, koja je neophodna za stvaranje povjerenja i zbližavanja s partnerima čak i kada se ne slažu. Ona se može izraziti u različitim situacijama. To ćete najbolje prepoznati ako vaš partner postavlja pitanja i pokazuje li interes o vama.

Mogu upravljati svojim emocijama na zdrav i produktivan način

Sposobnost regulisanja vlastitih emocija ne znači da biste trebali potiskivati ​​ili poricati svoje osjećaje. To znači da ste sposobni tolerisati negativne emocije i stresna iskustva bez impulzivnog reagovanja. Znati kako se umiriti nakon uznemirujućeg iskustva ključna je komponenta emocionalne inteligencije i zdravih odnosa.

Dopuštaju vam da budete ono što zaista jeste

Emocionalno inteligentni partneri nisu ugroženi razlikama i ne traže isključivu pažnju. Oni ne očekuju da budete savršeni, da se mijenjate kako biste njima ugodili ili da svoje stvari koje volite i ne volite prilagodite njihovim interesima. Oni poštuju vaše interese, granice i želju da radite stvari sami, poput viđanja s prijateljima, bavljenja nekim hobijem ili jednostavno uživanja u vremenu nasamo.