Važne životne odluke
220

Ljubav ipak ima cijenu: Provjerili smo koliko košta vjenčanje u Sarajevu

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Napokon ste pronašli nekoga ko vam u potpunosti odgovara, nekog čiju ruku želite držati do kraja života, s kim možete razgovarati o svemu, o vašim najdubljim strahovima, nadama i planovima. Kada vaša srca osjećaju jedinstvo i vidite onog pravog jedno u drugom, onda ste spremni za brak.

Sklapanje braka jedna je od najvažnijih životnih odluka, a kada odlučite vezati sudbinu s partnerom kojeg volite, čekaju vas sve one slatke obaveze u vezi s pripremom vjenčanja. Žene su obično te koje uz konsultacije s budućim suprugom planiraju vjenčanje do najsitnijeg detalja. No zapamtite, nijedno vjenčanje nije jeftino.

Zbog toga ćete, prije nego li uplovite u bračne vode, morati razmisliti o finansijskom stanju, jer ukoliko planirate praviti svadbeni ručak i zabavu za vaše prijatelje i porodicu, to može iziskivati velike troškove.

Za zaključenje braka bit će vam potrebni sljedeći dokumenti: izvodi iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje o slobodnom bračnom stanju, fotokopije ličnih karti, neovjerene, (mladenaca i svjedoka) te prijave o mjestu boravka.

Cijena sklapanja braka po mjestu boravka

Vjenčavate li se u Općini Stari Grad, sklapanje braka u redovnom terminu, srijedom i subotom (od 8:00 do 16:00 sati) nećete morati platiti. Želite li se vjenčati utorkom, četvrtkom i petkom, platit ćete 100 KM. Ako matičar izlazi na teren u periodu od od 8:00 do 18:00 sati, to zadovoljstvo će vas koštati 500 KM, a od 18:00 do 19:00 sati 700 KM, koliko košta i sklapanje braka nedjeljom i praznicima.

Ukoliko sklapanje braka želite obaviti u Općini Novo Sarajevo srijedom i subotom (u terminu od 8 do 16 sati) također nećete platiti, no sklapanje braka utorkom, četvrtkom i petkom u sali Općine Novo Sarajevo koštat će vas 200 KM, a zaključenje braka izvan sale na području općine možete obaviti samo subotom (od 16:30 do 18:00 satu), što će vas koštati 400 KM.

U Općini Ilidža sklapanje braka subotom i srijedom također je besplatno, no želite li da matičar izađe na teren, on to može učiniti svakog dana u periodu od 10 do 18 sati uz naknadu od 400 KM. Budući bračni partneri koji žele brak sklopiti u danima koji posebnim aktom općinskog načelnika nisu utvrđeni kao dani u kojima se vrši sklapanje brakova u službenoj općinskoj prostoriji, mogu to zahtijevati isključivo radnim danima u vremenu od 10:00 do 18:00 sati uz plaćanje naknade u iznosu od 100 KM.

I u Općini Centar srijedom i subotom je sklapanje braka besplatno, dok ponedjeljkom, četvrtkom i petkom košta 70 KM. Izlazak matičara na teren na području općine Centar košta 300 maraka.

U Općini Novi Grad vjenčanje u redovnom terminu (svakog radnog dana od 8:00 do 16:30 sati, subotom do 18:00) košta 10 KM, a izvan termina 70 KM. Izlazak matičara na teren koštat će vas 300 KM, a vjenčanje nedjeljom i državnim pranicima 400 KM.

Invalidne i nepokretne osobe su oslobođene plaćanja naknade za sklapanje braka ukoliko se zaključenje braka vrši u njihovom stanu. Najava vjenčanja, u skladu s Porodičnim zakonom FBiH se vrši najmanje trideset dana prije termina određenog za vjenčanje.

Ostali troškovi

No tu je tek početak vaših troškova.

Za iznajmljivanje vjenčanice, ovisno o vašim željama i finansijskoj mogućnosti, trebat ćete izdvojiti od 300 KM do 1.700 KM, a ukoliko vjenčanicu želite sašiti, to vas zadovoljstvo može koštati i 3.000 KM. Za šminku, frizuru, cipele i torbicu izdvojit ćete još 300 KM.

Bidermajer od prirodnog cvijeća može koštati od 30 KM do 120 KM, a od vještačkog cvijeća od 30 do 75 KM.

Odijela za mladoženju možete kupiti za 250 KM-900 KM, a uz to ćete morati izdvojiti još 200-300 KM za košulju, kravatu i cipele. Kićenje za svatove možete nabaviti po cijeni od 0,50 do 2,50 KM po komadu.

Želite li svoj najsretniji trenutak proslaviti s porodicom i prijateljima, cijene svadbenog ručka kreću se od 25 KM do 70 KM po osobi.

Pozivnice za vjenčanje po komadu koštaju od 0,20 do 3,00 KM.

Cvjetne dekoracije na stolovima za goste mogu se kretati od 10 KM pa do 300 KM, a za mladenački sto cijene su od 100 KM pa naviše, ovisno o vrsti i količini cvijeća koje se koristi.

Budući da su fotografije uspomene koje život znače i mladencima su itekako važne, cijene usluga sarajevskih fotografa kreću se od 200 KM do 800 KM.

Uplovljavate li u bračne vode, ne zaboravite da vjenčanje uopće nije jeftino. No neka vas to ne pokoleba. Ukoliko procijenite da vam se ne isplati praviti veliku proslavu, nemojte biti tužni. Ne zaboravite da su mala, intimna vjenčanja u krugu najbližih i najvoljenijih osoba ipak ona najljepša. Sretno!