Šetaju i voze bicikl
416

Ljetni prizori iz Tuzle: Građani se kupaju u panonskim jezerima i uživaju u sunčanju

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Iako zvanična sezona u kompleksu panonskih jezera u Tuzli počinje 1. juna ove godine, brojni građani već su zaplivali slanom lagunom, nakon čega su uživali u sunčanju. Oni koji nisu za to, odlučili su se za šetnju ili vožnju biciklom.

U toku su završne pripreme za predstojeću ljetnu sezonu u kompleksu panonskih jezera u Tuzli, koja zvanično počinje 1. juna ove godine. Iako nas do toga dijeli još nešto više od deset dana, pravi ljetni prizori se već bilježe u slanoj laguni.

Brojni građani ove subote su posjetili kompleks, a svako je uživao na svoj način. Dok su jedni bili za opciju kupanja u slanim jezerima, nakon čega su se sunčali na skoro pa ljetnom suncu, drugi su više bili za šetnje kompleksom, vožnje biciklima ili ispijanju omiljenog pića u ugostiteljskom objektu koji je otvorio svoja vrata.

"Ispred nas se nalazi 21. sezona i mi smo u samom finalu priprema. Ostalo je svega desetak dana do zvaničnog početka sezone, kada će svi radovi biti okončani. Uvijek se trudimo ponuditi nešto novo gostima, a tako će biti i ove sezone. Uredili smo plaže, dok je na drugom jezeru ona proširena te smo omogućili više prirodne hladovine za naše goste. Postavili smo i veći broj sjenila, a uz to smo i redizajnirali naše ugostiteljske objekte, sportsko-rekreativne prostore te manifestacioni plato", kaže u razgovoru za Klix.ba direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Maid Porobić.

U predstojećoj sezoni goste će dočekati i koševi za basket te plato za stoni tenis, a najmlađi će uživati u rekonstruiranom vrtiću. Svi oni će imati priliku uživati i u bogatom zabavnom programu, kao i u besplatnom obilasku geološke postavke te sojeničkog neolitskog naselja.

"Uz sve navedeno potrebno je goste i zabaviti. Kao i prošle godine i u novoj sezoni manifestacija će nositi naziv Ljeto na Pannonici, koja je sastavljena od nekoliko segmenata. U saradnji s Turističkom zajednicom Tuzle Pannonica će 15. juna svečano otvoriti turističku sezonu grada. Ta manifestacija će trajati sedam dana, a takva vrsta sadržaja će biti nastavljena i u nastavku sezone na koncertnom prostoru ljetne bašte Vrtić. Imat ćemo i svakodnevne after beach partyje, turnire u odbojci na pijesku i slično", naveo je Porobić.

Maid Porobić (Foto: A. K./Klix.ba)
Maid Porobić (Foto: A. K./Klix.ba)

Panonska jezera predstavljaju prilično kompleksan kompleks, shodno činjenici da je u pitanju vještačka instalacija, kroz koju se iskoristio prirodni resurs, odnosno slanica po kojoj je Tuzla prepoznatljiva.

"Mi slanicu dobijamo od Rudnika soli, koju pripremamo i u konačnici dobijamo salinitet vode u jezerima od 35 grama, što je naš najvažniji i najatraktivniji sadržaj. To je mamac gostima iz svih krajeva naše zemlje, regije, ali i Evrope. Održavanje cijelog kompleksa zahtjeva velika znanja, ali i veliki broj ljudi koji je uključen u brigu o gostima, održavanju kompleksa i filterskih postrojenja, a ove godine je riječ o njih iznad 160", dodaje Porobić.

Sve službe će 1. juna goste dočekati u punom kapacitetu, u nadi da će ugostiti planirani broj od njih 400 hiljada - kolika je projekcija u predstojećoj sezoni.

"Mi smo prošle godine imali 370 hiljada gostiju, a za ovogodišnji plan nam je potrebno lijepo vrijeme, sa minimalno 55 ili 60 sunčanih dana. Teorijski govoreći, mi smo u pretprodaji sezonskih ulaznica osigurali 10 hiljada dnevnih posjeta jer ih je toliko prodato", nadovezuje se Porobić, ističući da je dnevni kapacitet kompleksa do 15 hiljada gostiju.

Ove godine menadžment Pannonice nije povećavao cijene usluga, ali je nastala promjena u kategorijama koje po nižoj cijeni mogu doći do svojih ulaznica. Na takav način dodatno žele osigurati veći broj posjetitelja.

"Uveli smo nove kategorije pa tako imamo porodične ulaznice za roditelje sa jednim, dvoje ili troje djece, a podigli smo i prag besplatnog ulaza sa dvije na četiri godine za najmlađe. Napravili smo i raspon dječije ulaznice i on se sada kreće od četiri do 14 godina. Učinili smo sve što je u našoj moći kako bismo na neki način Pannonicu učinili prihvatljivom i sa te strane", pojašnjava Porobić.

Svi oni koji sada borave u kompleksu panonskih jezera kupati se mogu u jezerskim školjkama i pod slanim slapovima, ali na vlastitu odgovornost jer se još uvijek čeka na certifikat o kvaliteti vode.