Ljepota i pamet idu skupa
0

Lijepi muškarci i žene su veoma inteligentni

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osim što su blagoslovljeni predivnim licem i zgodnim tijelom lijepi pripadnici oba spola su inteligentniji od osoba prosječnog izgleda, pokazala je nedavna studija provedena u Americi i Velikoj Britaniji.

Novo istraživanje "razbija" mitove da su plavuše glupe i da zgodni muškarci i nisu baš tako "bistri". Naime, naučnici tvrde da su lijepi muškarci i lijepe žene veoma inteligentni, odnosno da je njihov IQ 14 bodova veći od prosječnog.

Lijepe i pametne osobe uglavnom privlače fizički atraktivni pripadnici suprotnog spola, navodi se u studiji koju su proveli naučnici ekonomske škole u Londonu.

Djeca takvih parova najčešće naslijede kvalitete oba roditelja.

"Fizička privlačnost je povezana sa inteligencijom, dok su zdravstveno stanje ili društvena klasa manje bitni", kazao je istraživač Satoshi Kanazawa, prenosi Sunday Times.

Drugo istraživanje, pak, pokazalo je da su djevojke iz srednje klase uglavnom inteligentnije od djevojaka koje pripadaju radničkoj klasi.

Ova otkrića utemeljena su na studiji National Child Development, u kojoj učestvuje 17.419 osoba još od rođenja, tačnije od 1958. godine.

Tokom ranog djetinjstva, a zatim tinejdžerske i zrele dobi oni su radili niz testova inteligencije, ali je promatrano i njihovo razvijanje, te akademski napredak.

"Naša tvrdnja da su lijepi ljudi inteligentniji je naučno dokazana", istakao je Kanazawa.