lifestyle
0

Lekcije koje se ne nauče u školskoj klupi

Sarajevo-x.com
Život često nije onakav kakvim ga zamišljamo u svojim tinejdžerskim danima i kakav bismo željeli da on bude. Stoga je jako važno prije suočavanja sa stvarnim životnim problemima znati da će oni neminovno nastupiti iako nas niko na njih ne upozorava.

Lekcija br. 1

Život nije pravedan – naviknite se na to. Prosječni tinejdžer tokom dana rečenicu "to nije pravedno“ kaže 8,6 puta.

Lekcija br. 2

Stvarni svijet neće mariti za vaše samopouzdanje u mjeri u kojoj to čine vaši najbliži pa i vi sami. Stvarni svijet će očekivati da dajte izvanredne rezultate bez obzira na to kako se osjećate.

Lekcija br. 3

Ne možete postati sve što poželite i nećete ostvariti sve svoje snove. Iako vam u djetinjstvu govore da možete biti šta poželite, u većini slučajeva ti snovi ostanu samo iluzija, a realnost bude mnogo drugačija.

Lekcija br. 4

Ukoliko mislite da je vaš profesor iz srednje škole bio strog, sačekajte dok upoznate svoga šefa. Omraženi profesor iz srednje škole postat će vaša omiljena ličnost.

Lekcija br. 5

Kada doživite neuspjeh ne možete kriviti svoje roditelje. To je vaša odgovornost i ujedno druga strana medalje u izrekama "to je moj život“ i "prestanite mi naređivati“.

Lekcija br. 6

Život nije podijeljen na polugodišta i semestre niti ima ljetnog i zimskog raspusta. U stvarnom životu traže vaš maksimum osam ili više sati na dan. Čak bi voljeli kontrolisati vaš život i izvan radnog vremena, ali od toga se možete odbraniti.

Lekcija br. 7

Televizija nije slika stvarnog života. Shvatite da vaš život nije sitcom pa se vaši problemi neće riješiti za 30 minuta. U stvarnom životu ljudi moraju napustiti kafiće i otići na posao, boriti se sa neplaćenim računima i stalnim problemima.

Lekcija br. 8

Budite ljubazni prema štreberima – možda ćete u budućnosti raditi za njih.