Rezultati ankete
0

Ženama je draže raditi za muške šefove

Sarajevo-x.com
Kad bi mogle birati ko će im biti direktor, većina žena izabrala bi muškarce. Istraživanje koje je proveo OnePoll.com otkrilo je da dvije trećine žena više voli raditi za muškarce, nego za isti spol.

Žene smatraju da su muškarci na vodećim pozicijama u kompanijama bolji menadžeri i da njihove promjene raspoloženja manje utječu na radnu atmosferu.

Među pozitivnim karakteristikama muških šefova navele su i veći autoritet te direktnost u razgovorima. Ovakve nadređene smatraju boljim pregovaračima i generalno "tvrđim" osobama. Vjeruju i da će muški šefovi prije odlučiti da nagrade radnike koji su to zaslužili, nego što će to učiniti žene na istoj poziciji.

Brojne pohvale na račun muškaraca uključuju i bolju sposobnost donošenja ispravnih odluka i nadgledanje sveukupnog posla.

Anketa provedena nad 2.000 žena pokazuje i da četiri od deset njih, kojima je žena direktor, vjeruje kako postižu bolje rezultate od svoje nadređene.

"Zanimljivi su razlozi za i protiv oba spola", izjavila je za Telegraph glasnogovornica sajta OnePoll.com.

Istraživanje je pokazalo da se žene bolje nose sa uposlenicima, ali zbog ličnih problema van ureda gube primat, te uposleni vjeruju da su muškarci bolji u "upravljanju brodom".

"Otkrili smo i da muškarci imaju bolje dugoročnije viđenje kuda treba usmjeriti posao, ali ženama bolje ide posredovanje u pomalo neugodnim situacijama koje se s vremena na vrijeme dogode, a to je zato jer znaju bolje slušati", dodala je glasnogovornica. "Žene vjeruju da mogu ili rade bolje od svoje šefice."

Skoro 63 posto učesnica u istraživanju želi raditi za muškarce, a tek 37 posto njih odlučilo se za ženskog direktora.