Spremna za useljenje
60

Zavirite u kuću napravljenu 3D printerom za samo 12 sati

D. B.
Foto: habitat.org
U Williamsburgu u Virginiji se nalazi kuća koja je napravljena pomoću 3D printera za samo 12 sati.

Vlasnica kuće je April Springfield, koja se sa svojim 13-godišnjim sinom priprema za useljenje. Izgradnja ovakve kuće standardnim metodama bi trajala najmanje mjesec dana, no zahvaljujući 3D printeru je spremna za 12 sati.

Zahvaljujući betonskim temeljima, računi za grijanje i hlađenje će biti manji, a veća je i zaštita od tornada i uragana.

Kuća posjeduje tri spavaće sobe i dva kupatila, a April posjeduje vlastiti 3D printer koji će joj omogućiti da ponovo isprinta sve što joj bude potrebno, od šteka na vratima do utičnica. Njen dom je izgrađen uz pomoć humanitarne organizacije Habitat for Humanity i u saradnji s 3D printing kompanijom Alquist.

April je radnica s malim prihodima, radi u lokalnom hotelu, a dosad se mučila da uštedi dovoljno novca kako bi imala svoju nekretninu. Ponuđeno joj je da dobije kuću s hipotekom, tako da će vraćati iznos ne veći od 30 posto u odnosu na njenu platu.

Ovo je prva 3D printana kućua pomenute organizacije, ali je u planu i druga koja će se nalaziti u Tempeu u Arizoni i koja će biti spremna u februaru.