Više štete nego koristi
28

Zašto prostirke za kupatilo nikad ne bi trebali prati u mašini za veš

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prostirke za kupatilo su jedan od predmeta koji nikad ne bi trebali prati u veš mašini, a sve zbog činjenice da upijaju toliko vode da će na kraju postati mnogo teže od predviđene kilaže koju mašina može podnijeti.

Scott Flint, tehničar za popravku kućnih aparata za britanski magazin Taste of Home, kazao je kako je ovo apsolutno najgora stvar koju možete učiniti vašoj mašini za pranje veša.

"Problem je u tome što prostirke za kupatilo upijaju toliko vode da na kraju teže mnogo više nego što je mašina za pranje veša dizajnirana da podnese", pojasnio je.

Kazao je kako moderne mašine za pranje imaju mnogo veću brzinu centrifuge od onih iz prošlosti zbog čega stvaraju veći pritisak kod teških predmeta, a povećana težina razdire mašinu za pranje veša.

Štaviše, Scott kaže da će se gumeni materijal na dnu prostirki za kupatilo često raspasti tokom pranja - što onda začepi vod motora, a što dalje rezultira blokiranjem odvodne pumpe.

Čak i ako vaša prostirka nema tu gumenu podlogu, stručnjak kaže da vlakna prostirke za kupanje također mogu uzrokovati začepljenje.

Povrh svega, šteta koju teški mokri otirači za kupanje nanose ležaju korpe za centrifugiranje može vas koštati još i više.

Kako bi provjerio da li je vaša korpa za centrifugiranje još uvijek u ispravnom stanju, Scott kaže da bi trebala proizvoditi vrlo malo buke kada je pomjerate rukom.

Ako se čuje glasan zveket, to znači da imate istrošeni zadnji ležaj - koji će na kraju prestati da se okreće.