Savjet za vrtlare
3

Zašto ne biste trebali koristiti zemlju iz bašte za biljke u saksijama

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Baštensko tlo može izgledati kao pravi izbor za biljke u saksijama, ali kako se ispostavilo, postoje bolje opcije.

Prema riječima stručnjaka s Univerziteta u New Hampshireu, stvari označene kao "vrtno tlo" u baštenskim centrima i drugim prodavnicama obično su namenjene za upotrebu u zemlji, a ne u saksijama.

Pored minerala i organskih materija, baštensko zemljište koje nije pasterizovano može sadržati i korove, insekte i bolesti.

Kada se ova kombinacija koristi u saksijama, tlo može brzo postati natopljeno vodom i zbijeno, ostavljajući ograničen prostor za zrak oko korijena, što može dovesti do usporavanja rasta ili truleži korijena.

Umjesto baštenske zemlje, koristite mješavinu zemlje za saksije, jer su lagane i dizajnirane da ostave dovoljno zračnog prostora oko korijena.

Možete naići na mješavine tla za saksije koje sadrže gnojivo sa sporim oslobađanjem ili tretmane koji zadržavaju vlagu kao što su "hidrogelovi" ili "kristali za skladištenje vode". Oni obično nisu neophodni da bi vaša biljka u saksiji napredovala, ali mogu biti od pomoći, ovisno o potrebama vaše biljke.

Osim što ćete pronaći onu koja je lagana, svakako odaberite mješavinu tla za saksije koja je također pahuljasta i suha. I dok je malo komposta u redu, izbjegavajte mješavine koje su teške za kompost. Kada ste u nedoumici, odlučite se za mješavinu tla za saksije opće namjene ili napravite svoju.