PROMO
48

Zajedno sa Vaillantom unaprijedite vaše znanje o toplotnim pumpama i napravite velike uštede

Stiglo je proljeće. Mnogima najljepše godišnje doba, koje nam, pored sunca, cvijeća i pjesme ptica, donosi i niže troškove grijanja. Finansijsko olakšanje koje donosi prvi proljetni račun za grijanje je zasigurno jedna od prednosti ovog godišnjeg doba.

Dodatni novac koji se nalazi u novčaniku, nakon drastičnog smanjenja troškova za grijanje, nas podstiče na razmišljanje o tome, da li je moguće imati taj višak novca na raspolaganju i tokom cijele godine.

Bilo da se radi o grijanju na struju, pelet ili plin, jedno je sigurno: cijene su porasle i upravo je ta visoka cijena energenata potaknula temu alternativnih sistema grijanja.

Ukoliko govorimo o grijanju na ugalj, svjedoci smo nastalih poteškoća pri funkcioniranju mnogih naših rudnika što bi moglo dovesti do eventualne nestašice ovog energenta. Također, strateška opredijeljenost naše zemlje ka vrijednostima EU, ne obećava puno, s obzirom da je grijanje ovim energentom u potpunosti zabranjeno u EU zbog negativnog utjecaja uglja na životnu sredinu.

Pelet je u prošlosti imao imidž isplativog rješenja za zagrijavanje prostora, ali je samo prošle zime cijena istog skočila za više od 50%.

Naravno, interes svakog investitora je dugoročna finansijska isplativost, praktičnost korištenja i višegodišnje pouzdanje u odabrani sistem.

Kada sve navedene elemente (finansijsku i energetsku isplativost, troškove održavanja, te utjecaj na okolinu) stavimo u jednu jednačinu, dobit ćemo nekoliko opcija, između kojih se među najefikasnijim izdvaja opcija instaliranja toplotne pumpe.

Otkrijte energiju budućnosti

Toplotne pumpe su se poprilično davno pojavile na našem tržištu, ali pravi zamah su dobile tek u posljednjih nekoliko godina. Tehnologija toplotnih pumpi se zasniva na održivosti i pretvaranju besplatne i obnovljive energije u toplotnu.

Toplotna pumpa funkcionira na način da usisava toplotnu energiju iz zraka, zatim je zagrijava sa nižeg na viši temperaturni nivo, te kroz niz procesa tu energiju predaje vodi, koja se dalje šalje potrošačima postavljenim unutar objekta.

Prilikom ovog procesa, toplotna pumpa od jednog kW električne energije producira četiri kW toplotne energije, nekad i više. To u prijevodu znači da je energetska efikasnost grijanja uz pomoć prosječne toplotne pumpe barem četiri puta veća od grijanja na struju.

Većina toplotnih pumpi se sastoji od vanjske i unutrašnje jedinice. Ali, postoje i tzv. monoblock izvedbe toplotnih pumpi koje imaju samo jednu jedinicu koje se najčešće koriste pri eventualnom nedostatku prostora za smještanje dvije jedinice.

Također, toplotna pumpa je izuzetno efikasna i u toplijem periodu godine kada je potrebno rashladiti prostor. Tada ona može raditi po principu dosta sličnom onom po kojem rade klasični klima uređaji.

Zbog te svoje polivalentnosti, projektanti najčešće preporučuju uparivanje toplotne pumpe sa kombinacijom podnog grijanja i ventilo-konvektora. Kombinirani rad ova dva sistema na pogon toplotne pumpe garantira nivelirano (i brzo) zagrijavanje cijelog prostora.

Kapaciteti ovakvog sistema grijanja su se pokazali iznimno učinkoviti kod kuća, stanova, poslovnih objekata, te manjih zgrada sa stambenim jedinicama, vrtića, škola itd.

Također, ova tehnologija se može koristiti i za zagrijavanje sanitarne vode koja se koristi za tuširanje ili pranje suđa, veša itd.

Za dodatnu energetsku efikasnost, toplotne pumpe se mogu kombinirati i sa solarnim panelima i tako dodatno smanjiti troškove grijanja i povećati nivo energetske obnovljivosti vašeg doma. Današnje toplotne pumpe rade pri izuzetno niskom nivou buke i neće ometati ni vas, a ni vaše komšije.

Dobre su za okoliš, kao i za novčanik

Obnovljivi izvori energije sa sobom podrazumijevaju i veće inicijalne troškove ulaganja. Međutim, značajna ušteda se počinje primjećivati na srednjoročnoj, a na dugoročnoj bazi se može sa sigurnošću reći da je ova tehnologija izuzetno isplativa.

Povrat investicije uz adekvatno projektovanje se u prosjeku može očekivati sedam godina od ugradnje pumpe.

Kome dati povjerenje?

Izbor toplotne pumpe adekvatne za neki objekat najviše ovisi o budžetu investitora, kao i o kvadraturi prostora.

Izračun energetskih potreba objekta vrše projektanti, nakon kojeg se može odrediti vrsta i snaga toplotne pumpe prikladne za ugradnju. Ovo, također određuje i trenutni nivo toplotne izolacije, te kvalitet postojeće stolarije na objektu.

Naravno, bolja izolacija značajno povećava efikasnost rada toplotne pumpe i stvara prostor za dodatnu uštedu.

Vaillant aroTHERM plus toplotna pumpa ima širok dijapazon izvedbi za različite potrebe i veličine objekta. Proizvedena pod imenom koje već skoro 150 godina garantira kvalitet, pouzdanost i efikasnost sistema za grijanje i hlađenje, ova pumpa je napravljena za dugovječno i jednostavno korištenje.

AroTHERM plus – rješenje koje ste tražili

AroTHERM toplotne pumpe koriste toplinu vanjskog zraka, a projektovane su tako da ih krase brza ugradnja, jednostavan princip eksploatacije i visok stepen iskorištenja.

Monoblok toplotna pumpa aroTHERM se pokazala kao izuzetno pouzdano rješenje za grijanje i hlađenje unutrašnjih prostora i pripremu potrošne tople vode.

Ova pumpa će, u svrhu najefikasnijeg zagrijavanja iskoristiti i objediniti sve prednosti tehnologije toplotne pumpe i solarnog sistema. Bitno je istaći da je ova pumpa sposobna zagrijati prostor i u najizazovnijim uslovima, jer sa svojom sposobnošću rada i do vanjske temperature od -25 °C, predstavlja rješenje na koje se može računati i u najhladnijim danima.

"Srce" aroTHERM toplotne pumpe je kompresor sa specijalnom inverterskom tehnologijom, koji omogućava duži rad, te svojom tehnologijom osigurava konstantnu i stabilnu temperaturu u svim uslovima.

Uz nabrojane prednosti, kupovina ove pumpe nudi dodatne pogodnosti. Naime, kod ugradnje sistema za grijanje, dugi vijek trajanja je od krucijalne važnosti. Da bi se sama investicija isplatila i da bi došlo do ušteda, neophodno je osigurati dugotrajan rad samog sistema.

Iz tog razloga, Vaillant je omogućio potpunu garanciju na kompresor toplotne pumpe od čak 10 godina. Sam kompresor u sebi nosi ključne tehnologije koje čine toplotnu pumpu onim što ona jeste. Zbog toga, kompresor nosi najveću tehničku i finansijsku vrijednost toplotne pumpe, te je zbog toga garancija na njegov rad ključan faktor pri osiguravanju dugotrajnosti rada cijelog sistema.

Vaš dom zaslužuje pametno rješenje za upravljanje. U kombinaciji s našim internetskim modulom sensoNET i našom aplikacijom sensoAPP novi sensoCOMFORT daje vam potpunu kontrolu nad vašim sistemom grijanja – kod kuće i dok ste vani.

Sama toplotna pumpa vodi evidenciju i pravi izvještaje o potrošenoj električnoj energiji na sedmičnoj bazi, tako da možete u svakom trenutku biti upućeni u potrošnju i nivo rada vašeg sistema grijanja.

Uz iznimne performanse, istovremeno ima izuzetno nizak potencijal globalnog zagrijavanja (GWP 3), što aroTHERM plus čini izuzetno ekološki prihavtljivim.

Čitavu ponudu Vaillant toplotnih pumpi/dizalica topline nađite ovdje.

Više informacija o mjestima za konsultaciju ili servis Vaillant toplotnih pumpi možete pronaći ovdje.