Prema vrsti materijala
57

Uz pomoć ovih jednostavnih savjeta lako ćete održavati svoje bijele patike

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Održavanje bijelih patika zna biti zahtjevno, a rezultati nakon čišćenja nikada ne mogu biti kao kada ste ih prvi put ugledali na polici i odlučili ih kupiti. No, postoje jednostavna rješenja uz pomoć kojih ćete moći održavati izgled vaših bijelih patika.

Materijali od kojih su napravljene patike određivat će kako ćete ih čistiti i koliko će vremena trajati, ali postoje neki univerzalni koraci. Planirajte pet minuta do sat vremena za čišćenje ovisno o vrsti cipela koje imate i koliko su prljave.

Kako biste pomogli cipelama da zadrže svoj oblik, počnite tako što ćete ih napuniti nekom tkaninom ili novinama. Tako se obućom lakše rukuje, a materijali upijaju tekućine koja prođe.

Ako imate četku za cipele, upotrijebite je za uklanjanje prljavštine. Stara četkica za zube, mekana četkica za nokte ili čak mekana krpa također će poslužiti. Ovdje je cilj ukloniti svu prašinu i prljavštinu bez grubih pokreta.

Kožne patike

Kožne patike se najjednostavnije čiste. Uzmite deterdžent za suđe i spužvicu te u posudi s vodom napravite pjenu. Laganim pokretima čistite patike mekšom stranom spužvice. Ukoliko su baš prljave okrenite spužvicu na drugu stranu i pažljivo ribajte.

Platnene patike

Platnene patike mogu biti zahtjevne za čišćenje, ali one mogu izdržati jače ribanje. Nakon što ste pomiješali malo sredstva za pranje suđa i vode, kružnim pokretima očistite cipele četkicom za zube. Kada ste gotovi, obrišite ih mokrom krpom kako biste uklonili preostalu pjenu. Ostavite patike da se dobro osuše.

Pletene cipele

Ove patike su noćna mora za čišćenje. Ako prejako ribate, možete oštetiti tkaninu. Zato umočite čistu krpu u sapunicu i nježno izribajte patiku. Kako biste zadržali strukturu patika, radite što je više moguće u smjeru pletiva. Obrišite sve ostatke sapuna.