Cvjetna princeza
12

Uz par savjeta do savršeno njegovane orhideje

I. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Orhideja se smatra cvjetnom princezom, a zbog svoje nježnosti mnogi misle kako joj ne treba puno brige. Ipak, ako ste nekad imali orhideju, vjerovatno vam je jasno da to nije istina.

Pored dvije osnovne stvari - vode i svjetlosti, postoje još neki detalji koji će vam pomoći da ova ljepotica što duže opstane.

Obezbjedite joj zrak

Orhideja je cvijet koji ne može opstati u zagušljivom prostoru. Kako ne biste morali gledati njene smežurane latice, obezbjedite joj dovoljno zraka i pazite da svakodnevno zračite prostor u kojem se ona nalazi. Ukoliko vidite da joj neko mjesto ne odgovara, obavezno je premjestite. Trebat će vam neko vrijeme da zaključite koje mjesto je idealno za ovu biljku.

Ne zanemarite presađivanje

Da je vrijeme za presađivanje znati ćete kada na samoj površini ugledate korijene orhideje. Nemojte ih zanemarivati jer to je znak da joj je potrebno više prostora nego što trenutno ima. Nikako ne smijete dozvoliti da orhideja ostane u istoj tegli dvije godine, ali prilikom zamjene obratite pažnju da saksija ne bude pretjerano veća od prethodne.

Keramička saksija

Poželjno je da orhideju smjestite u keramičku saksiju jer takva upija vlagu, ali je dugo ne zadržava. Također, gledajte da ona ima otvor na dnu kako bi višak vode mogao otići. Prilikom kupovine provjerite i ima li orhideja susptrat koji ne sadržava previše vlage.

Kisela voda

Vrlo je važno biti umjeren pri zalijevanju, jer od viška vode, orhideje znaju lako uvenuti. Previše vlage dovodi do trulog korijena, a to je ono što ne želimo. Najčešće se zalijeva svako sedam dana, a s obzirom da joj je najdraža kisela voda, možete je zalijevati i kišnicom u koju ste nakapali dvije - tri kapi limuna.

Obratite pažnju na vrstu orhideje

Postoji više vrsta ovog cvijeta, a adekvatna briga zavisi upravo od toga. Neke od njih vole više vode, neke hladniji, a neke topliji prostor. U cvjećarama ili prodavnicama, najzastupljenija je moljac orhideja ili tzv. leptirica. Informišite se koja je vrsta kod vas kako bi se mogli pravilno brinuti o njoj.