Redovno održavanje
8

Trikovi za čišćenje različitih tipova kada bez korištenja abrazivnih hemikalija

N. O.
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
U zavisnosti od materijala od kojeg je kada napravljena, zahtijeva i različit način njege i čišćenja, a u nastavku donosimo nekoliko metoda pranja koji ne uključuju korištenje abrazivnih hemikalija.

Kade mogu akumulirati mnogo klica, buđi, plijesni i prljavštine. Nagomilavanje je uglavnom zbog svih ulja za tijelo, sapuna i mjehurića za kupanje koje redovno koristimo.

Međutim, održavanje redovnog rasporeda čišćenja i uklanjanje nakupina sapuna pomoći će da fuge i staklo ostanu čistiji duže. Dubinsko čišćenje kade preporučuje se na sedmičnoj ili dvosedmičnoj bazi.

Kupatilo se obično karakterizira kao prostorija u vašem domu kojoj je najpotrebnije dubinsko čišćenje, čak i ako se održava uredno zbog učestalosti korištenja.

Kada se radi o određivanju načina čišćenja bitno je uzeti u obzir materijal od kojeg je kada napravljena.

Porculanske kade

Jedna od najčešćih vrsta kada jeste porculanska, a može se lako oštetiti zbog grubih pokreta ili česte upotrebe abrazivnih proizvoda.

Izbjegavajte korištenje jakih sredstava za čišćenje kada čistite porculansku kadu, jer ona mogu uzrokovati fleke na površini kade. Ostali proizvodi koje treba izbjegavati uključuju prašak za ribanje, bijeli ocat i čeličnu vunu.

Preporučuje se korištenje samo tople vode i sapuna. Upotrijebite spužvu da istrljate sve površine kade mješavinom vode i sapuna, dodajući još vruće vode i sapuna u kantu po potrebi.

Akrilna kada

Akrilna plastika se lako može oštetiti djelovanjem hemikalija i abrazivnih materijala i zahtijeva posebnu njegu.

Da biste očistili akrilnu kadu, preporučuje se da počnete korištenjem tople vode da navlažite kadu. Sipajte malu količinu šampona za bebe na vlažnu krpu i trljajte površinu kade u krug. Isperite krpu i ponavljajte sve dok kada ne bude čista i bez mrlja.

Kada od fiberglasa

Za ove kade je potrebno obratiti posebnu pažnju, jer materijal nije tako izdržljiv kao drugi. Kade od fiberglasa poznate su po tome što njihova boja blijedi na dnu tokom vremena.

Napravite sredstvo za čišćenje tako što ćete pomiješati vruću vodu, ½ šolje vašeg omiljenog sapuna za suđe i dovoljno sode bikarbone da smjesu formirate u pastu.

Pomoću spužve nanesite smjesu na kadu i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta. Zatim snažno istrljajte i isperite hladnom vodom.